Talouden trendit

Stora Enso alkaa valmistaa sähköautojen akkuihin soveltuvia biopohjaisia hiilimateriaaleja

Stora Enson biopohjaisia hiilimateriaaleja valmistavassa koelaitoksessa on käynnistetty akkuihin tarkoitetun puupohjaisen hiilen tuotanto.

Kuva: Stora Enso Oyj.

Stora Enso kertoo tiedotteessaan, että sen biopohjaisia hiilimateriaaleja valmistava koelaitos on aloittanut toimintansa Kotkan Sunilassa.

Yhtiö ilmoitti 10 miljoonan euron investoinnista vuonna 2019. Laitoksessa käynnistetään parhaillaan Lignode by Stora Enso -tuotenimellä markkinoitavan, akkuihin tarkoitetun puupohjaisen hiilen tuotantoa.

Biohiilen mahdollisia käyttösovelluksia ovat sähköautot, kulutuselektroniikka ja suuret energianvarastointijärjestelmät.

Stora Enson mukaan maailmanlaajuisten akkumarkkinoiden ennustetaan kymmenkertaistuvan seuraavan kymmenen vuoden aikana, kun akkuvalmistajat etsivät sähköisen liikkumisen ratkaisuihin vastuullisempia materiaaleja. Vastuullisuuden merkityksen kasvu alalla on saanut autojen ja akkujen valmistajat panostamaan vahvasti sähköautojen hiilipäästöjen vähentämiseen.

Nykyisten ladattavien akkujen anodimateriaalina käytetään uusiutumatonta hiiltä. Synteettinen ja uusiutumaton grafiitti on kuitenkin korvattavissa hiilipohjaisilla anodimateriaaleilla, joita voidaan jalostaa puusta erotettavasta ligniinistä.

Ligniini on yksi puun pääainesosista. Sen tehtävä on sitoa yhteen puun kuidut ja sen solut, ja se sisältää huomattavan määrän luonnonhiiltä ensiluokkaisen hiilimateriaalin muodostamiseksi. Ligniiniä jalostetaan tekniseksi hiilimateriaaliksi korkeaan lämpötilaan ja mekaanisen prosessointiin perustuvalla menetelmällä.

Ligniini sitoo selluloosan ja hemiselluloosan toisiinsa ja antaa puulle sen jäykkyyden ja lahonkeston. Se on selluloosan jälkeen suurin uusiutuvan hiilen lähde maailmassa. 

Stora Enson mukaan ligniini on monikäyttöinen materiaali, joka sopii monille eri aloille, kuten auto-, rakennus-, pinnoite-, muovi- ja lääketeollisuuteen. Jalostetulla ligniinillä voidaan korvata öljypohjaisia fenoleja, joita käytetään vanerin, OSB-levyn, LVL-viilupuun, paperilaminaatin ja eristemateriaalin hartseissa. 

Muita tulevia ligniinin mahdollisia käyttökohteita ovat hiilikuitu ja energian varastoinnissa käytettävä hiili. 

”Koelaitoksen käynnistämisen myötä Stora Enso on osa arvoketjua, joka toimittaa vastuullisempia anodimateriaaleja akkuihin. Lignode on biopohjainen, kustannuskilpailukykyinen ja suorituskykyinen vaihtoehto perinteiselle grafiitille. Etsimme nyt strategisia kumppanuuksia vauhdittamaan tuotannon laajentamista ja kaupallistamista Euroopassa, jotta voisimme vastata nopeasti kasvavien anodimateriaalimarkkinoiden tarpeisiin”, sanoo Stora Enson Biomaterials-divisioonan johtaja Markus Mannström.

Biopohjaisten hiilimateriaalien koelaitos sijaitsee Stora Enson Sunilan-tehtaalla, joka on tuottanut ligniiniä teollisesti vuodesta 2015 lähtien. Biojalostamon vuotuinen ligniinintuotantokapasiteetti on 50 000 tonnia, mikä tekee Stora Ensosta maailman suurimman erikoiskuivan ligniinin tuottajan.

Jalostamalla ligniinistä teknistä hiilimateriaalia pystyy Stora Enso tarjoamaan uusiutuvaa materiaalia korvaamaan pääosin Kiinassa valmistettavissa akuissa ja paristoissa käytettäviä fossiilipohjaisia, kalliita ja rajoitetusti saatavilla olevia materiaaleja, kertoi Stora Enson Biomaterials-divisioonan innovaatiojohtaja Lauri Lehtonen kaksi vuotta sitten.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös