Sijoitusideat

Analyytikko: Väkevästi kasvava Exel Composites on ostopaperi

Exel Composites julkaisi tällä viikolla vahvan tulosraportin. Yhtiön tilauskertymä nousi rajusti.

Exel Composites on suomalainen pörssinoteerattu teknologiayhtiö, joka suunnittelee, valmistaa ja markkinoi komposiittisia profiileja ja putkia teollisiin sovelluksiin.

Toisella vuosineljänneksellä Exelin saadut tilaukset kasvoivat peräti 89,8 prosenttia edellisvuodesta 43,5 miljoonaan euroon. Liikevaihtokin nousi viime vuodesta 23,1 prosenttia 33,5 miljoonaan euroon.

Oikaistu liikevoitto laski 2,5 miljoonaan euroon viime vuoden 2,9 miljoonasta eurosta ja oli 7,3 prosenttia liikevaihdosta. Kahden yhtiötä seuraavan analyytikon konsensusodotus oli 2,6 miljoonaa euroa, joten yhtiö jäi hiukan odotuksista.

Toimitusjohtaja Riku Kytömäki kertoo, että vuoden 2021 toisella vuosineljänneksellä tilauskertymä jatkui vahvana markkinakysynnän piristyessä useilla asiakastoimialoilla.

”Liikevaihto kasvoi toisella vuosineljänneksellä lähes kaikilla asiakastoimialoilla. Rakennukset- ja infrastruktuuriasiakastoimialalla kasvua vauhdittivat sähkönjohdinytimet ja puolustustoimialalla vastaavasti naamioverkkojen tukivarret. Välineet ja muu teollisuus-asiakastoimialalla useiden asiakkaidemme toimitusvolyymeissa näkyi Covid-19-pandemiaan liittyvä palautuminen”, Kytömäki kertoo.

Yhtiön tuulivoima-alan liikevaihto toisella vuosineljänneksellä jäi hieman edellisvuodesta. Tilauskanta ennakoi kuitenkin tuulivoiman kasvun jatkuvan toisella vuosipuoliskolla. 

Kannattavuus paranee loppuvuotena

Alueellisesti tarkasteltuna Exelin liikevaihdon kasvu Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa heijastelee yllä mainittujen kasvaneiden sovellusten toimitusosoitteita eikä niinkään kysynnän kehitystä yksittäisellä maantieteellisellä markkinalla, Kytömäki toteaa.

Liikevaihdon kasvusta huolimatta oikaistu liikevoitto laski vuoden toisella vuosineljänneksellä edellisvuodesta. Kytömäen mukaan liikevoittoon vaikuttivat negatiivisesti eräiden suurivolyymisten tuotteiden alhainen kannattavuus tuotannon ylösajovaiheessa ja kohonneet raaka-ainekustannukset.

”Odotamme, että kannattavuus paranee toisella vuosipuoliskolla sekä hinnoittelun että tuotannon tehokkuuden myötä tuotannon päästessä täyteen vauhtiin. Viime vuoden toisella vuosineljänneksellä tulokseen vaikuttivat Covid-19-pandemiaan liittyneet noin 0,3 miljoonan euron taloudelliset avustukset, joita ei tänä vuonna ollut”, toimitusjohtaja ennustaa.

Exel Composites arvioi, että vuoden 2021 liikevaihto ja oikaistu liikevoitto kasvavat vuodesta 2020.

Exelin liikevaihdon kova kasvu ylitti Evlin ennusteet.

”Mielestämme tämä ylitys oli oiva suoritus, varsinkin kun huomioi tietyn neljänneskohtaisen pehmeyden Tuulivoiman liikevaihdossa. Etenkin Rakennukset ja infrastruktuuri kasvoi vahvasti, mutta kasvua näkyi lähes kaikissa asiakasryhmissä”, toteaa Evlin analyytikko Joonas Iivonen pankin aamukatsauksessa.

Iivosen mukaan kohonneilla raaka-ainekustannuksilla oli väliaikainen haitallinen vaikutus katteisiin, ja tämä ei tullut yllätyksenä huomioiden yhtiön kommentit edellisen tulosjulkistuksen yhteydessä.

Osake hinnoiteltu selvästi alle verrokkien

Iivosen mukaan Exel on nyt yltänyt kahdella perättäisellä neljänneksellä yli 40 miljoonan euron tilauskertymään, kun vastaavaa lukua oli aiemmin totuttu näkemään noin 30 miljoonan euron tuntumassa.

Loppuvuodesta on odotettavissa myös kannattavuusmarginaalin kohentumista, analyytikko ennustaa.

”Uskommekin Exelin yltävän tänä vuonna 15 % liikevaihdon kasvuun. Odotamme Exelin komposiittien hinnoittelun huomioivan kohonneita raaka-ainekustannuksia loppuvuoden aikana, ja samalla näemme liikevoittomarginaalien kasvavan noin yhden prosenttiyksikön verran viime vuodesta.”

Iivosen mukaan ensi vuodesta on vielä hieman aikaista paljon sanoa, mutta viimeaikaisen kehityksen perusteella nyt 10 prosentin liikevaihdon kasvu ei kuulosta turhan korkealta odotukselta.

”Exelin tulospohjaiset arvostuskertoimet ovatkin nyt näkemyksemme mukaan madaltuneet väkevän kasvun ajamina. Ennusteidemme mukaan tälle vuodelle puhutaan 9x EV/EBITDA ja 14x EV/EBIT tasoista. Kasvu laskee näitä kertoimia noin 7,5x ja 11x tasoille ensi vuonna.”

Yhtiön arvostustaso Evlin tämän vuoden tulosennusteella on selvästi alle verrokkien keskimääräisen arvostustason. Verrokkien EV/EBIT-kerroin on keskimäärin 40x, kun Exelin kerroin on vain 14x.

Evli nosti Exelin osakkeen tavoitehinnan 11,5 euroon aiemmasta 11 eurosta. Suosituksen Evli nostaa tasolle osta aiemmasta pidä-tasosta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös