Makrotalous

Suomalaispankit pantiin stressitestiin – tässä tulokset

Stressitesteillä testattiin mahdollisen toimintaympäristön voimakkaan heikkenemisen vaikutusta suomalaispankkien tuloksentekokykyyn ja vakavaraisuuteen.

Euroopan pankkiviranomainen EBA julkaisi perjantain 30.7. tulokset EU:n laajuisista stressitesteistä, jotka mittaavat merkittävien pankkien kestokykyä mahdollisissa toimintaympäristön muutoksissa. Aiheesta kertoo Finanssivalvonta.

Stressitesteillä testattiin epätodennäköisen mutta mahdollisen toimintaympäristön voimakkaan heikkenemisen vaikutusta suurten eurooppalaisten pankkien tuloksentekokykyyn ja vakavaraisuuteen. Stressitesteissä pankit arvioivat vaikutuksia kukin omalta kohdaltaan yhteisen ohjeistuksen ja metodologian mukaisesti vuoden 2020 lopun lukujen perusteella.

Suomalaisista Euroopan keskuspankin (EKP) valvonnassa olevista pankeista EBAn stressitestiin osallistuivat OP Ryhmä ja Nordea.

Tulosten mukaan Nordean ydinvakavaraisuussuhde heikkenee 3,7 prosenttiyksiköllä 13,4 prosenttiin ja OP Ryhmän 6,2 prosenttiyksiköllä 12,7 prosenttiin heikon kehityksen skenaariossa.

Nordea kertoo tiedotteessaan, että sen ydinvakavaraisuussuhde heikentyisi vuoden 2020 lopun 17,1 prosentista 13,4 prosenttiin vuoden 2023 loppuun mennessä. Tämä ylittäisi silti selvästi pääomavaatimukset johdon harkintaan perustuva puskuri mukaan lukien. Vuoden 2021 toisen neljänneksen lopussa Nordean raportoitu ydinvakavaraisuussuhde oli 18,0 prosenttia.

Molempien pankkien vakavaraisuussuhteet pysyvät tulosten valossa vakavaraisuusvaatimusten yläpuolella toimintaympäristön voimakkaasta heikkenemisestä huolimatta.

Finanssivalvonta toteutti stressitestin Suomessa niille seitsemälle pankille ja ryhmälle, jotka ovat pienemmän kokonsa vuoksi Finanssivalvonnan suorassa valvonnassa. Nämä pankit ja ryhmät olivat Aktia, Oma Säästöpankki, POP Pankki ryhmä, S-Pankki, Suomen Hypoteekkiyhdistys, Säästöpankkiryhmä ja Ålandsbanken.

Tulosten perusteella suomalaisten pienempien pankkien keskimääräinen vakavaraisuus säilyy hyvänä myös heikon kehityksen skenaariossa, mutta vaikutuksissa oli suuria eroja pankkien välillä. Kaikki pankit ylittivät vakavaraisuusvaatimukset myös heikon kehityksen skenaariossa.

Suomalaisten pienten pankkien keskimääräinen ydinvakavaraisuus aleni heikon kehityksen skenaariossa 2,5 prosenttiyksikköä tasolle 14,0 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös