Asunnot ja kiinteistöt

Asuinrakentaminen nousi ennätyksellisen korkealle – huhti-kesäkuussa aloitettiin yli 17 000 asunnon rakentaminen

Asuntorakentaminen on hurjassa nousussa. Vuoden takaisesta asuntorakentaminen on kasvanut huhti-kesäkuussa yli 81 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2021 huhti-kesäkuussa aikana yhteensä 13,5 miljoonaa kuutiometriä, 1,9 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Asuinrakennushankkeille myönnettiin ajanjaksolla 4,2 miljoonaa kuutiometriä, kasvua oli 14,4 prosenttia. Tästä kerrostalohankkeille myönnettiin 2,2 miljoonaa ja pientalohankkeille 2,0 miljoonaa kuutiometriä.

Tilastokeskuksen mukaan pientaloille myönnetty kuutiomäärä on viimeksi ollut näin korkealla tasolla kolme vuotta sitten. Pientalojen kuutiomäärä kasvoi 18,9 prosenttia ja kerrostalojen kuutiomäärä 7,3 prosenttia vuodentakaisesta.

Rakennuslupia myönnettiin toisen neljänneksen aikana kaikkiaan 13 196 asunnolle. Määrä oli 12,6 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Samalla ajanjaksolla aloitettiin kaikkiaan 17 323 asunnon rakentaminen, joka on tilastohistorian suurin määrä aloitettuja asuntoja. Kasvua oli jopa 81,2 prosenttia vuodentakaisesta. Valmistuneita asuntoja oli 9 200 kappaletta.

Muun kuin asuinrakentamisen kuutiomäärä väheni 2,9 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilastokeskus julkaisee myös toistaiseksi ennakollista tietoa aloitetuista rakennushankkeista. Tätä aikasarjaa on saatavilla vuodesta 2018 lähtien. Tilavuuden liukuva vuosisumma pysyi edelleen reippaassa 10,9 prosentin kasvussa vuoden takaiseen nähden.

Nordean ekonomisti Juho Koistiainen kommentoi rakennustilastoja Twitterissä.

”Asuinrakentamisen aloitukset ovat lähteneet hurjaan lentoon. Uusissa rakennusluvissa jo pientä tasaantumista”, Koistiainen toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös