Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: USA:n keskuspankki valmistelee elvytyksen vähentämistä

Vaikka rahapolitiikan kiristymisestä on jo viitteitä, ei Nordea usko sen aiheuttavan dramaattisia kurssiliikkeitä. Osakkeet ovat edelleen ylipainossa pankin suosituksissa.

USA:n keskuspankki Fed ei ole nähnyt kiihtyvästä inflaatiosta huolimatta vielä aihetta kiristää rahapolitiikkaa. Keskuspankin linja on ollut, että inflaation kiihtyminen on väliaikaista ja se johtuu talouden avautumiseen liittyvistä vaikeuksista.

Rahapolitiikan linja saattaa olla kuitenkin muuttumassa.

Keskuspankin heinäkuussa pidetyn korkokokouksen pöytäkirja julkistettiin viime viikolla ja sen tärkein viesti oli, että Fedin tavoite työllisyyden ”merkittävästä parantumisesta” saavutetaan suurella todennäköisyydellä tämän vuoden aikana.

Viesti tarkoittaa sitä, että viimeinenkin este rahapolitiikan asteittaiselle normalisoinnille poistuu, toteaa Nordean sijoitusstrategi Hertta Alava pankin viikkokatsauksessa.

Jackson Holen keskuspankkiirien kokous antaa viitteitä tulevasta

Sijoittajat odottavatkin nyt erityisesti ensi perjantain Jackson Holen kokousta, joka saattaa kertoa tulevasta linjasta.

”Fedin avomarkkinakomitean jäsenillä on kuitenkin hyvin erilaisia näkemyksiä siitä, kuinka nopeasti Fedin pitäisi alkaa supistaa arvopapereiden osto-ohjelmaa. Virallinen ilmoitus ostojen vähennysaikataulusta saataneen syyskuun korkokokouksessa ja vihjeitä voi olla luvassa jo perjantaina, kun maailman keskuspankkiirit pitävät vuosikokoustaan Jackson Holessa”, Alava kertoo.

Alavan mukaan markkinoiden odotus on, että ostoja aletaan vähentää 1-2 kuukautta ilmoituksen jälkeen.

Keskuspankki ostaa tällä hetkellä 120 miljardin dollarin edestä arvopapereja kuukausittain – 80 miljardin dollarin edestä valtionlainoja ja 40 miljardin edestä arvopaperistettuja asuntolainoja (MBS) kuukaudessa.

Arvopaperiostot ovat olleet yksi keskeinen osakemarkkinoiden ennätyksellisen pitkää nousua tukeva tekijä. Alava ei kuitenkaan usko, että ostojen vähentäminen johtaa dramaattisiin markkinareaktioihin.

”Ostoja tullaan todennäköisesti vähentämään 10-15 miljardia kuukaudessa, jolloin ohjelman alasajo kestäisi 8- 12 kuukautta. Näin rauhallinen tahti tuskin aiheuttaisi pitkäkestoisia markkinareaktioita osakemarkkinoilla.”

Alava kuitenkin muistuttaa, että pitkien korkojen voi odottaa jatkavan ylöspäin viimeistään siinä vaiheessa, kun keskuspankin ostot ovat vähentyneet selvästi.

Tosin korkojen nousupaineesta ei ole vielä mitään merkkejä, sillä Yhdysvaltain 10-vuoden korko on laskenut 1,26 prosenttiin.

Odotuksissa maltillisia markkinaliikkeitä

”Kaiken kaikkiaan emme odota markkinaliikkeiden olevan läheskään samaa luokkaa kuin vuoden 2013 ns. taper tantrumin yhteydessä, jolloin Fedin kiristysilmoitus tuli markkinoille yllätyksenä”, Alava arvioi.

Sijoitusstrategi ennustaa, että ensimmäinen ohjauskoron nosto tapahtunee aikaisintaan vuoden 2022 lopulla, joten rahapolitiikka ei ole muuttumassa vielä kireäksi.

Nordea pitää allokaatiosuosituksissaan edelleen osakkeet ylipainossa.

Osakemarkkinoilla ylipaino on Länsi-Euroopan osakemarkkinoilla, peruspaino Pohjois-Amerikan, Suomen ja Japanin markkinoilla. Alipainossa ovat kehittyvät markkinat.

”Suosittelemme Euroopalle yli- ja kehittyville markkinoille alipainoa osakesalkussa. Vanha manner on seuraavaksi vuorossa talouden avautumisen osalta ja lisäksi finanssi- sekä rahapolitiikka pysyvät elvyttävinä. Kehittyvien markkinoiden näkymiä taas jarruttavat Kiinan kiristyvä talouspolitiikka ja sääntely sekä Yhdysvaltain rahapolitiikan kiristymisen ensiaskeleet”, Nordea toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös