Asunnot ja kiinteistöt

Näissä kunnissa asunnot saavat parhaan luottoluokituksen

Hypon Asuntoluottoluokitus tarkastelee kaikkia manner-Suomen asuntomarkkina-alueita niiden riskitasojen kautta.

Hypo julkaisi ensimmäisen Asuntoluottoluokituksen viime talvena helmikuussa. Hypo-luokitus tarkastelee alueellisia asuntomarkkinoita asuntorahoittajan näkökulmasta riskien kautta. Nyt julkaistu uusin päivitys on tehty uusilla tilastotiedoilla ja hieman uudistetulla tarkastelulla.

”Kokonaisluokituksen teemoina ovat maksukyky, likviditeetti, vakuusarvot, kuntatalous, turvallisuus, terveys, muuttoliike, tulevaisuus ja uutena nyt ympäristö. Tulevaisuuden näkymistä voi nostaa esille esimerkiksi sen, että Tampere ja Turku nousevat Helsinkiä korkeammalle, sillä korkeat hinnat pakottavat nuoret naapurikuntiin, mikä kasaa pulmia pääkaupungille tulevaisuuteen”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kertoo.

Yksikään kunta ei tälläkään kertaa yltänyt parhaaseen AAA-luokkaan, mutta vastaavasti kahteen alimpaankaan ei sijoittunut yhtään kuntaa.

Kuitenkin peräti 132 kunnan luottoluokitus nousi aiemmasta. Kolmen kunnan, Akaan (nyt BBB), Mäntsälän (BBB) ja Kontiolahden (A) luottoluokitus nousi vilkkaan asuntokaupan siivittämänä peräti kahdella pykälällä.

Hypo-luokituksen A-ryhmään yltää tällä kertaa 16 kuntaa, kun viimeksi niitä oli 12. AA-luokan Helsingin lisäksi A-sarjaan yltävät edelleen Espoo, Kaarina, Lempäälä, Naantali, Oulu, Pirkkala, Tampere, Turku ja Vantaa.

Hyvän luottoluokituksen saavat uusina Järvenpää, Kangasala, Kirkkonummi, Kontiolahti ja Ylöjärvi.

”Asuntomarkkinat käyttäytyivät koronakriisissä päinvastoin, kuin tyypillisessä kriisitilanteessa. Kevään 2020 kuopan jälkeen kauppa kävi kiivaasti, rakentamista riitti ja omakotitalojen ja kerros- sekä rivitaloasuntojen tiedot yhdistävä Hypon hintamittari nousi viime vuonna joka toisessa Suomen kunnassa”, Brotherus huomauttaa.

Hypon nuorempi ekonomisti Juho Keskinen kertoo, että ympäristöriskien huomioiminen paransi uutena elementtinä hieman keskimääräisiä luottoluokituksia koko Suomen mittapuulla, mutta tarkensi myös näkemystä alueiden välisistä eroista ja heikensi samalla riskisimpien alueiden riskiarvioita.

”Luokituksessa pudonneista Ilmajokea, Laitilaa, Liminkaa, Sipoota ja Uuttakaupunkia yhdistää etenkin asuntokaupan hiljeneminen kahden viime vuoden aikana. Haminan, Kemiönsaaren, Kokemäen ja Laitilan osalta hinnat olivat laskussa. Hamina ja Kemi kärsivät ympäristöriskeistä, toisaalta Metsä Groupin miljardi-investointi, voi kohottaa Kemin osakkeita tulevaisuudessa”, Keskinen toteaa.

Väestömittareiden näkökulmasta tulevaisuus näyttää valoisimmalta etenkin Tampereella ja Turussa, jotka yltävät tulevaisuusmittarilla AAA-luokkaan. Myös Espoossa, Helsingissä, Jyväskylässä, Järvenpäässä, Luodossa, Oulussa, Seinäjoella ja Vantaalla väestökehitys on positiivista.

Keskisen mukaan Helsinki harmaantuu Turkua ja Tamperetta nopeammin, mikä ei horjuta näkymiä lyhyellä aikavälillä, mutta lisää riskejä tuleville vuosikymmenille.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös