Asunnot ja kiinteistöt

Asuntojen hintakehityksessä isoja eroja Suomessa – jopa kaupunkien sisällä

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella positiivinen hintakehitys on ollut viime vuosina tiukassa.

Asuntojen hinnat ovat jatkaneet nousuaan isoissa kasvukeskuksissa, ilmenee Tilastokeskuksen neljännesvuositiedoista. Tilastokeskuksen viimeisimmistä vuoden 2021 Q2:n lukemista twiittasi Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus.

Vuodesta 2015 alkaen kasvu suuntautuu hyvin pitkälle Uudenmaan alueelle. Ainoastaan Tampere, Turku Oulu ja Rovaniemi ovat Uudenmaan ulkopuolelta positiivisen hintakehityksen kaupunkeja.

Brotheruksen jakama taulukko kertoo myös siitä, miten kantakaupungeissa hintakehitys on ollut kaikista hurjinta ja miten suuria eroja voidaan nähdä samassa kaupungissa kantakaupungin ja muut kaupungin välillä.

Esimerkiksi Helsingissä kantakaupungissa asuntojen hinnat ovat nousseet 38 prosenttia, kun muualla Helsingissä nousua on tullut 27 prosenttia. Sama ilmiö koskee myös Turkua ja Tamperetta, joskin Turun kohdalla erot kantakaupungin ja muiden alueiden välillä on Helsinkiä ja Tamperetta suppeampi.

Tampereen ja Turun lisäksi Uudenmaan ulkopuolelta positiivista hintakehitystä ovat tarjonneet Oulu ja Rovaniemi. Oulussa asuntojen hinnat ovat nousseet kuusi prosenttia ja Rovaniemellä viisi.

Positiivisen hintakehityksen raja Järvenpään ja Hyvinkään välillä

Pohjois-Uusimaa näyttäisi taulukon mukaan tarjoavan rajan hintakehityksen muuttumiselle negatiiviseksi. Järvenpäässä asuntojen hinnat ovat nousseet viimeisten vuosien aikana yhden prosentin, mutta hieman pohjoisemmassa sijaitsevalla Hyvinkäällä hinnat ovat pudonneet kolme prosenttia.

Hyvinkää onkin taulukon ainoa Uudenmaan maakuntaan kuuluva kaupunki, jossa hintakehitys on negatiivisen puolella. Hyvinkään pohjoispuolen rajanaapurina toimivalla Riihimäellä asuntojen hinnat ovat pudonneet jo 10 prosenttia.

Suomen kymmenen asukasluvultaan suurimman kaupungin joukosta asuntojen hintakehitys on ollut negatiivista Jyväskylässä (-6 %), Kuopiossa (-8 %), Lahdessa (-4 %) ja Porissa (-15 %). Edes profiloituminen yliopistokaupungiksi ei ole taannut Jyväskylälle ja Kuopiolle positiivista hintakehitystä.

Esimerkki paljastaa: eroa jopa sata tuhatta euroa

Kirjailija ja toimittaja Karo Hämäläinen avasi konkreettisen esimerkin avulla eroa positiivisen ja negatiivisen hintakehityksen kaupunkien välillä. Hämäläinen laskeskeli Twitterissä, että vuonna 2015 ostettu 200 000 euron hintainen asunto olisi nyt Helsingin kantakaupungissa 276 000 euron arvoinen, mutta samaan aikaan Porista tai Kokkolasta ostettu asunto olisi negatiivisen hintakehityksen vuoksi vain 170 000 euron arvoinen.

Eroa esimerkin 200 000 euron asunnolla muotoutuisi eri ääripäille lähes 100 000 euroa. Luku on hurja, ja se kertoo konkreettisesti siitä, miten suuria eroja pelkällä kaupungilla voi lopulta olla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös