Oma talous

Kuluttajaliitto: Autokatsastuksen hinnoissa huomattavia eroja

Auton katsastuksessa voi säästää useita kymmeniä euroja erityisesti kiinnittämällä huomiota ajan varaustapaan, selviää Kuluttajaliiton katsastusasemien hintavertailusta.

Kuluttajaliiton hintavertailussa on mukana katsastusasemia seuraavista kaupungeista: Espoo, Helsinki, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Oulu, Pori, Seinäjoki, Tampere, Turku ja Vantaa.

Kysely lähetettiin 93 asemalle ja saimme hintatiedot 54 asemalta. Joensuun, Lahden ja Lappeenrannan tietoja ei käsitelty paikkakuntakohtaisessa vertailussa, koska hintatietoja oli liian vähän.

Kyselyyn ei otettu mukaan kaikkein pienimpiä katsastusasemia, joissa henkilökunnaksi on ilmoitettu enintään yksi henkilö. Pienimmillä mukana olleilla katsastusasemilla on 2–4 työntekijää.

Kuluttajaliitto selvitti elokuun 2021 normaalit arkipäivien hinnat ilman hintatarjouksia. Selvityksessä kerättiin seuraavat autokatsastuksen hintatiedot: alle 3 500-kiloisen ja alle kymmenen vuotta vanhan bensiinikäyttöisen henkilöauton määräaikaiskatsastus ja päästömittaus erikseen sekä pakettina ilman ajanvarausta, nettiajanvarauksella ja puhelinajanvarauksella. Lisäksi kysyttiin jälkitarkastusmaksun hinta.

Hinnoissa eroja paikkakunnittain jopa saman ketjun sisällä

Suuimmat erot autokatsastuksen hinnoissa löytyivät määräaikaiskatsastuksen ja päästömittausten paketeista, joissa varaustavasta riippuen hintaeroa oli jopa 47 euroa. Kuluttajaliitto vertaili yli 50 katsastusaseman hintoja 14 kaupungissa.

”Hinnoissa oli vaihtelua paikkakunnittain, mutta myös saman ketjun sisällä”, kertoo Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell.

Beurling-Pomoellin mukaan yllättävää oli se, kuinka paljon autokatsastuksen hintaan vaikuttaa varaako ajan netissä, puhelimitse vai ajaako katsastukseen ilman ajanvarausta.

Vertailussa löytyi yli kaksinkertaisia hintaeroja määräaikaiskatsastuksen ja päästömittauksen pakettihinnoista. Vertailun halvin hinta oli 37 euroa nettiajanvarauksella ja kallein 84 euroa ilman ajanvarausta tai puhelinajanvarauksella. Myös pelkän määräaikaiskatsastuksen hinnoista löytyi yli kaksinkertaisia eroja.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla pelkän määräaikaiskatsastuksen keskihinta nettiajanvarauksella oli 35,71 euroa, ilman ajanvarausta 41,29 euroa ja puhelinajanvarauksella 39,64 euroa. Koko maassa vastaavat keskihinnat olivat 34,62 euroa, 40,15 euroa ja 38,69 uroa.

”Säästöjä on mahdollista saada tekemällä varaus netissä”, vinkkaa Beurling-Pomoell.

Hieman yllättäen katsastusasemien ilmoittamien tietojen perusteella katsastuspaketin ostaminen ei tuo asiakkaalle useinkaan säästöä. Hintalappu on lähes joka paikassa sama, osti katsastuksen ja päästömittauksen erikseen tai pakettina.

Vertailun halvin hintataso oli Turussa. Katsastuspakettien keskimääräiset hinnat olivat myös Seinäjoella ja Kuopiossa lähellä Turun hintatasoa. Hämeenlinnan hintataso oli korkein mukana olleista paikkakunnista. Myös Oulu oli kärkisijoilla. Kallein yksittäinen hinta löytyi Espoosta.

Samaan ketjuun kuuluvien katsastusasemien väliltä löytyi huomattaviakin hintaeroja eri puolilla maata.

Markkinajohtaja ei suostunut antamaan hintatietojaan

Markkinajohtaja A-Katsastus kieltäytyi antamasta hintatietojaan. Sen suhteellinen osuus Suomessa tehdyistä katsastuksista oli vuoden 2019 lopussa 21 prosenttia.

Yhtiö perusteli ratkaisuaan sillä, että katsastusalan hinnoittelu on vapaasti kilpailtua ja hinnat vaihtelevat paikkakunnittain ja jopa asematasolla.

”Juuri vapaasti hinnoitelluilla aloilla hintavertailun tekeminen on kuluttajan kannalta tärkeää”, painottaa pääsihteeri Beurling-Pomoell. Yhtiön mielestä kilpailevien asemien normaalihintoja olisi mahdotonta vertailla, sillä osa toimijoista esimerkiksi kertoo hinnan ilman viranomaisen valvontamaksua tai tarjoaa ilmaisen jälkitarkastuksen.

”Viranomaismaksu on pakollinen ja sen pitää aina sisältyä kuluttajalle ilmoitettuihin hintoihin, myös netissä”, Beurling-Pomoell muistuttaa.

Yhtiöstä todettiin myös, että asiakkaat löytävät asemakohtaiset hinnastot yrityksen nettisivuilta, ja että päivä- ja ajoneuvokohtainen hinta selviää ajanvarausprosessin aikana.

”Kuluttajan tulee päästä vertailemaan hintoja luotettavasti palveluntarjoajien välillä ilman kankeita prosesseja. Toimiiko vertailun mahdollisuus käytännössä, jos hintatiedot ovat monen vaiheen takana, eikä toimijakaan niitä kysyttäessä ilmoita”, kysyy Beurling-Pomoell.

Lue myös tämä: Näin paljon auton jälleenmyyntiarvosta sulaa vuosittain

Kommentoi
Ylös
>