KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Näillä avaintekijöillä voit hakea yrityslainaa

Yritystoiminnan aloittaminen, laajentaminen tai pelkästään pyörittäminen voi vaatia lainanottoa, koska harvoin yrittäjälle itsessään kertyy vaadittavaa pääomaa pelkkinä säästöinä. 

Lainan hakeminen on aina aikaa vievää ja jopa stressaava toimenpide, koska joudut vertailemaan eri lainoja sekä niiden ehtoja.

Lisäksi lainaa yritykselle voidaan antaa ilman vakuutta tai vakuudellisena, jolloin lainan vakuutena on joko yrittäjän henkilökohtaista omaisuutta tai yrityksessä työskentelevä ylin toimihenkilö voi toimia takaajana. Lainaa voidaan hakea joko pankista, jolloin kyseessä on vakuudellinen laina tai netistä, josta voidaan saada vakuudettomia lainojakin.

Vakuudellisen lainan hakeminen – mitä sinulta vaaditaan?

Pankit tekevät laajan pohjatyön ennen kuin myöntävät yrityksellesi lainaa. He ensinnäkin tekevät riskianalyysin yrityksen takaisinmaksukyvystä. Sitä varten täytyy analysoida yrityksen luottokelpoisuus, omavaraisuus ja kattavuus. Yrityksen täytyy itse todistaa, että se pystyy maksamaan lainan takaisin.

Toisekseen joko yrittäjän tai vastuuhenkilön antamien vakuuksien täytyy olla tarpeeksi hyvät sekä kattaa lainan arvo. Kolmanneksi pitkään alalla toimineet yritykset voivat saada helpommin lainaa kuin muut. Yleensä ehtona on vähintään 12 kuukauden toimiaika. 

Vakuudellista lainaa on täten erittäin vaikea hakea, jos haluat saada sitä yrityksen aloittamiseen tai jos yrityksesi ei tee tarpeeksi tulosta. Tällöin kannattaa miettiä muita lainatyyppejä.  

Vakuudettomien lainojen hakukriteerit

Laina ilman vakuutta on helpompi hakea ja se voidaan saada nopeammin. Se tapahtuu yleisimmin netissä, jossa yrityslainoja myöntävät rahalaitokset, kuten CrediNord. Tällöin lainaa myönnetään vakaille pienille ja keskisuurille suomalaisyrityksille, jotka ovat niin ikään olleet toiminnassa vähintään vuoden verran. 

Lisäksi yrityksen ei välttämättä tarvitse tehdä voitollista tulosta vaan sen liikevaihdon täytyy olla tietyn suuruista. Esimerkiksi CrediNordilla rajana on vähintään 30 000 euron liikevaihto. Lainan saaminen ei vaadi vakuutta, mutta yrittäjän täytyy toimia sen takaajana eikä tällöin hänellä voi olla maksuhäiriömerkintöjä eikä yrityksellä suurempia maksuviiveitä.

Mitä eroa vakuudellisella ja vakuudettomalla lainalla on? 

Vakuudellista lainaa myönnetään yleensä pidemmälle aikavälille ja sen korot ovat alhaisemmat kuin vakuudettomalla lainalla, jota taasen voidaan hakea vain lyhyeksi ajaksi, kuten 6 – 12 kuukaudeksi. Laina-aika ja korot määräytyvät kummassakin tapauksessa kuitenkin tapauskohtaisesti.

Vakuudeton laina sopii siis paremmin äkillisiin ja lyhytaikaisten yritysongelmien ratkaisemiseen eikä pitkäaikaiseksi ratkaisuksi esimerkiksi juuri tukirahaksi aloittelevalle yritykselle. Tällöin takaisinmaksu ei nimittäin onnistu. 

Akuuteissa tilanteissa vakuudellisen lainan pitkä takaisinmaksuaika voi taas pitkittää lainasta koettavaa rasitetta yrityksen talouteen. Vaikka ongelma olisi saatu ratkaistua muutamassa kuukaudessa, siitä voidaan joutua maksamaan vielä pari vuotta senkin jälkeen. 

Valitse oikea yrityslaina tarpeen ja taustasi mukaan

Yrityslainaa voidaan hakea moniin eri tilanteisiin, jotka voivat olla akuutteja tai pidempiaikaisia. Uusien laitteiden osto tai kausityöntekijöiden palkkaaminen vaativat erilaista lainaa, koska toinen vaikuttaa yritystoimintaan pitkäaikaisesti ja toinen lyhytaikaisesti. 

Vakuudeton laina on kasvattanut suosiotaan etenkin lyhytaikaisten tarpeiden lainoina. Jos yrityksesi on vakaa ja toiminut Suomessa vähintään vuoden ajan, voit hakea vakuudetonta lainaa helpommin netistä eikä sinun tarvitse odotella pankkien käsittelyaikoja.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös