Sijoitusideat

Nämä kiinalaisyhtiöt ovat Goldman Sachsin suosikit osakesalkkuun

Vuosikymmeniä jatkunut debatti siitä, että tulisiko Kiinan suosia talouskasvua vai tasa-arvoa saattaa olla vihdoinkin asteittain kääntymässä jälkimmäisen hyväksi.

Kiinan päättäjät ovat kommunikoineet, että maa tavoittelee varallisuuserojen tasapäistämistä. Myös teknologiajätti Alibaba on antanut taloudellista tukea yhteisen vaurauden aluetta eli ”common prosperitya” edistäville hankkeille Kiinassa.

Alibaba on kertonut varallisuuserojen supistumisen olevan järkevä tavoite, sillä se edistäisi yhteiskunnan kehittymistä, mikä toisaalta tukisi Alibaban liiketoimintaa. Myös toinen teknologiajätti Tencent on kantanut kortensa kekoon tasa-arvoisemman Kiinan puolesta.

Osakesijoittajan silmin kiinalaisten keskiluokkaistuminen olisi positiivinen asia. Kansalaisten ostovoima kasvaisi keskimäärin, mikä olisi luonnollisesti hyvä asia yritystoiminnalle.

Myös kärsijöitä löytyy. Tietyt toimialat, etupäässä luksustuotteiden myynti saattaisi kääntyä tasa-arvoistumisen myötä laskuun. Tällä hetkellä kiinalaiset ostavat noin puolet luksustuotteista. ”Common prosperity” voisi tuoda mukanaan haasteita luksusbrändeille kuten muun muassa italialaisille ja ranskalaisille luksusmuotialan toimijoille, joillekin saksalaisille ja italialaisille autonvalmistajille sekä tietyille sveitsiläisille kellonvalmistajille.

Tasa-arvoistuminen kasvattaisi erityisesti kestokulutushyödykkeiden ja palvelujen myyntiä

Tällä haavaa noin 600 miljoonaa kiinalaista ansaitsee vähemmän kuin 150 dollaria kuukaudessa. Varallisuuserot ovat suuria alueiden erityisesti maaseudun ja suurten kaupunkien välillä.

Varallisuuserojen tasaantuminen kasvattaisi erityisesti kulutustavaroiden kysyntää. Autojen, asusteiden, kodin tuotteiden ja tiettyjen palvelujen kysyntä ottaisi suuren harppauksen. Luonnollisesti kyseisiä tuotteiden myyjät ja valmistajat hyötyisivät.

Tasa-arvoisemman vaurauden kehittyminen auttaisi myös Kiinan kansantuotantoa. Bruttokansantuotteesta yhä suurempi osuus muodostuisi yksityisestä kulutuksesta. Amerikkalaisempi talouden rakenne on ollut jo vuosia Kiinan tavoite. Sen ansiosta kasvu olisi kestävämmällä pohjalla.

Kiinan investoinneista yhä suurempi osuus kohdistuu jatkossa kehittyvään teknologiaan. Suurvaltakilpailu Yhdysvaltojen kanssa kasvattaa entisestään motivaatiota innovoida.

Sijoittajat odottavat, että Kiina huomioi jatkossa aiempaa paremmin vihreän siirtymän. Kiinalaiset ovat kenties oppineet viimeaikaisesta energiapulasta, mikä on pakottanut leikkaamaan yritysten tuotantoa. Kestävä kasvu edellyttää panostuksia vihreään energiaan. Varsinkin kun Kiina haluaa olla omavaraisempi energiantuotannon suhteen.

Kiinan johto on kommunikoinut, että se aikoo lisätä yhtiöiden valtionomistusta ajaakseen paremmin varallisuuseroja tasaavaa politiikkaa. Se ei ole kenties lyhyellä aikavälillä positiivinen ajuri maan osakemarkkinoiden arvostuskertoimille, mutta mahdollistaa paremmin tavoitteen mukaisen politiikan ja tulokset myöhemmin.

Goldman Sachs laati 50 osakkeen listan yhtiöistä, jotka hyötyvät mahdollisesta varallisuuserojen kaventumisesta

Listalla on monta puolijohdevalmistajaa kuten muun muassa LONGi Green Energy, Will Semiconductor, Sanan Optoelectronics ja Flat Glass. Kodintuotevalmistajista listalle päätyivät Gree, Evovacs Robotics, Roborock Technology ja Robam. Myös elektroniikan komponenttivalmistajat olivat Goldman Sachsin mielestä houkuttelevia. Niistä listalla ovat muun muassa Luxshare Precision, Sungrow Power Supply, Chint Electrics ja Shennan Circuit. 

Osakesijoittajalle on mannerkiinassa kaksi pörssikaupankäyntipaikkaa, Shanghain ja Shenzhenin pörssit. Niihin listattujen yhtiöiden osakkeista käytetään nimitystä A-sarja. Kyseiset osakkeet ovat etupäässä kiinalaisille sijoittajille. Länsimaalaiset pääsevät helpommin sijoittamaan Hong Kongin pörssiin. Kyseisen pörssin tunnetuin osakeindeksi on Hang Seng.

Hong Kongin osakemarkkinoille pääsee vaivattomasti mukaan pörssinoteerattujen rahastojen avulla. Myös länsimaissa operoiviin ja listattuihin kiinalaisyhtiöihin sijoittamista kannattaa harkita. Viime kuukausina tapahtunut osakekurssilasku Kiinan markkinoilla voi avata ostopaikan. Maan osakemarkkinoiden arvostuskertoimet eivät enää näytä yhtä hintavilta kuin vuonna 2020.

Osa kiinalaisyhtiöistä löytyy esimerkiksi Yhdysvaltain pörsseistä ADR-muodossa. Kiinalaisia yhtiöitä on listattu Yhdysvaltain pörsseihin yhteensä lähes 250. Kiinan hallinto on kuitenkin kommunikoinut, että se ei ole jatkossa innoissaan listautumisista ulkomaille. Sen vuoksi Hong Kongin pörssin rooli tulee todennäköisesti olemaan entistä merkittävämpi.

Kommentoi
Ylös
>