Sijoitusuutiset

Piensijoittajat laittoivat kotimaisia osakkeita myyntiin lokakuussa

Lokakuussa Danske Bankin suomalaisasiakkaat olivat myyntilaidalla erityisesti suomalaisosakkeissa.

Suomalaiset yksityissijoittajat myivät enemmän osakkeita kuin ostivat lokakuussa, kertoo Danske Bankin suomalaisasiakkaiden kaupoista tehty vertailu. Suomen osuus osakekaupasta laski 77,8 prosenttiin. Osuuttaan kasvattivat Yhdysvallat ja Saksa.

”Yhdysvaltojen osuus on kuitenkin edelleen matalalla tasolla verrattuna alkuvuoteen, jolloin meemiosakkeiden suosio nosti Yhdysvaltojen osuuden hetkellisesti viidennekseen. Tilanne ei ole vieläkään normalisoitunut, sillä nytkin vaihdetuimpien kärjestä löytyy osakkeita, jotka saavat nostetta keskustelupalstoilta”, sanoo Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.

Suomessa vaihdetuimpien kärjestä löytyvät tutut osakkeet Nokia, Nordea ja Sampo. Kurssiraketti Qt Groupia ostettiin erityisesti ennen lokakuun viimeisellä viikolla julkaistua osavuosikatsausta, jonka markkinat tulkitsivat pettymykseksi.

Tämän vuoden seuratuimpiin eurooppalaisiin listautumisiin kuuluva Volvo Cars nousi vaihdetuimpien ruotsalaisten osakkeiden listalle, vaikka osaketta ehdittiin vaihtaa lokakuussa vain päivän.

Volvo Cars palasi vastikään Tukholman pörssiin yli 20 vuoden tauon jälkeen. Yhtiö on viime vuosina petrannut tulostaan katumaasturien suosion kasvun myötä. Yhtiötä ei pidä sekoittaa Tukholman pörssissä jo aiemmin listattuun Volvo Group -yhtiöön, joka valmistaa kuorma-autoja, busseja, maanrakennuskoneita sekä meri- ja teollisuusmoottoreita.

”Ruotsi on pudonnut Danske Bankin henkilöasiakkaiden kaupoissa Saksan taakse. On kiinnostavaa nähdä, muuttavatko Volvon tapaiset listautumiset suuntaa. Yhtiö listattiin Ruotsiin juuri sen takia, että osakkeen kysynnän arvioitiin olevan Pohjoismaissa kovaa. Alussa suomalaisten kaupoissa ovat korostuneet osakkeen myynnit”, Kivipelto sanoo.

Saksalaiset auto-osakkeet olivat keskeinen osa kaupankäyntiä Saksan markkinoilla, sillä suomalaisasiakkaiden vaihdosta noin 20 prosenttia oli näillä osakkeilla. Kärjen tuntumaan nousivat muun muassa Volkswagen, Daimler ja BMW.

”Auto-osakkeissa sijoittajia todennäköisesti houkuttaa juuri nyt lupaus alan muuttumisesta sähköistymisen myötä. Tämän lisäksi tuttuus voi houkuttaa. Saksalaisiin luksusautojen valmistajiin sijoittamisessa on kiinnostava ero. BMW:llä ovat käyneet tasaisesti sekä miehet että naiset. Sen sijaan lähes 90 prosenttia Daimlerin kaupasta on miesten tekemiä. Mersumies löytyy siis myös osakemaailmasta.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös