Oma talous

Uudet verokortit ilmestyvät OmaVeroon – nämä asiat kannattaa tarkistaa

Veronmaksajista on saanut uuden verokortin OmaVeroon. Verohallinto muistuttaa verokortin tarkistamisesta.

Verohallinto kertoo, että ensi vuoden verokorttien valmistuminen on alkanut, ja ensimmäisten asiakkaiden verokortit löytyvät nyt OmaVerosta. Kaikkien verokortit tulevat 14.12. mennessä OmaVeroon.

Kiirettä uuden verokortin käyttöön ottamiseen ei ole, sillä tammikuussa käytetään vielä vuoden 2021 verokorttia, Verohallinto muistuttaa.

”Kaikkien verokortit eivät valmistu samaan aikaan, sillä tehtävänä on verokortti peräti 4,8 miljoonalle asiakkaalle. Kannattaa siis odottaa rauhassa, vaikka oma verokortti ei valmistuisikaan ensimmäisten joukossa”, kertoo ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta.   

Paperinen verokortti tulee kotiin vasta sen jälkeen, kun verokortti on valmistunut OmaVeroon.   

Toimi näin, kun saat uuden verokortin  

Kun uusi verokortti on saapunut, kannattaa tarkistaa siihen määritelty tuloraja. Tuloraja on tarkoitettu ajanjaksolle 1.2.2022–31.12.2022, ei siis koko kalenterivuodelle.  

Ensi vuoden verokortin tuloraja perustuu joko vuoden 2020 verotustietoihin tai vuonna 2021 tehdyn muutosverokortin tietoihin.  

Jos veronmaksaja arvioi saavansa vuonna 2022 enemmän tai vähemmän tuloja kuin Verohallinto on laskenut, kannattaa tehdä uusi verokortti OmaVerossa.  

”Kannattaa myös ilmoittaa mahdolliset vähennykset, kuten työmatkakulut tai kotitalousvähennykset suoraan verokortilla. Näin veroedun saa saman tien käyttöönsä, ja esitäytetyn veroilmoituksen tarkistaminen on seuraavana vuonna suoraviivaisempaa”, neuvoo Ylitalo.  

Tarkistamisen ja mahdollisen muokkaamisen jälkeen pitää vielä toimittaa uusi verokortti tulojen maksajalle tai varmistaa, että maksaja saa verokortin automaattisesti Verohallinnon järjestelmästä.  

Osalle työnantajista verokortti siirtyy suoraan, mutta on työnantajan vastuulla ilmoittaa, miten omalla työpaikalla toimitaan. 

Lisäksi esimerkiksi Kelaan ja eläkeyhtiöille verokortit siirtyvät automaattisesti. Poikkeuksen tekevät uusien eläkeläisten verokortit, jotka asiakkaiden täytyy toimittaa eläkkeen maksajalle.   

755 000 veronmaksajalle sähköposti-ilmoitus uudesta verokortista 

Kun uusi verokortti ilmestyy OmaVeroon, siitä lähtee sähköpostilla ilmoitus Suomi.fi-viestejä käyttäville asiakkaille. Suomi.fi-käyttäjiä on noin 755 000. He saavat verokortin ja muunkin veroasioita koskevan postin ainoastaan sähköisessä muodossa.  

”Moni lähettää verokortin sähköisessä muodossa eteenpäin työnantajalle ja hoitaa veroasiansa muuten sähköisesti, joten kannattaa miettiä, luopuisiko kokonaan Verohallinnon paperipostista”, Ylitalo toteaa.   

Muut kuin Suomi.fi-viestien käyttäjät saavat sähköisen verokortin lisäksi myös paperisen verokortin.  

Paperiset verokortit kolahtavat postilaatikkoon aikaisintaan 3. joulukuuta, mutta viimeistään tammikuun puolivälissä. 

Kommentoi
Ylös
>