Yritysuutiset

Rivianin osake syöksyi tuotantovaroituksen vuoksi

Sähköautovalmistaja Rivianin osake romahti perjantaina lähes 10,3 prosenttia Nasdaq-pörssissä.

hköautovalmistaja Rivian listautui pörssiin marraskuussa 78 dollarin listautumishinnalla. Yhtiön markkina-arvo eli kaikkien osakkeiden yhteenlaskettu arvo on tällä hetkellä noin 87 miljardia dollaria.

Osake kävi marraskuussa yli 170 dollarissa, mutta on laskenut sen jälkeen reippaasti tämän hetken vajaaseen 98 dollariin. Se on osakkeen alhaisin hinta sitten listautumisannin. Torstain päätöskurssin jälkeen osake oli noussut 40 prosenttia listautumisdebyyttinsä jälkeen.

Osakekurssia painaa alaspäin sähköautovalmistajan historiansa ensimmäinen pörssikauden tulosraportti, joka paljasti odotettua hitaampaa autotuotannon kasvua. Yhtiö odottaa, että sen tuotanto jää muutamalla sadalla ajoneuvolla alle 1200 ajoneuvon tuotannon tänä vuonna.

Rivianin toimitusjohtaja R.J. Scaringe kertoi analyytikoille torstaina pörssin sulkeutumisen jälkeen, että tuotantomäärien nostaminen on ollut odotettua vaikeampaa.

”Emme halua lukea liikaa lyhyen aikavälin asioista ja uskomme, että se ei vaikuta keskipitkän tai pitkän aikavälin tarinaan. Se korostaa kuitenkin riskiä, että Rivianilla on paljon vielä työtä edessään”, kertoo RBC Capital Marketsin analyytikko Joseph Spak kommentissaan uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Riviania pidetään yhtenä lupaavimmista Teslan valtaistuimen haastajista sähköautomarkkinoilla.

Neljännesvuoden luvut eivät kuitenkaan olleet kauttaaltaan odotuksia kehnompia. Sähköautovalmistajan kahden automallin ennakkotilaukset nousivat joulukuun 15. päivänä yhteensä 71 000 kappaleeseen lokakuun lopun 55 400 kappaleesta. Yhtiö ilmoitti myös uudesta tehtaasta Georgian osavaltioon kasvun tukemiseksi.

”Rivianin suunnitelmat ovat kunnianhimoisia. Rivianin Georgian toisen tehtaan odotettua pienempien investointien pitäisi enemmän kuin korvata kaikki huolet lähitulevaisuuden tuotannon pilkkomisesta”, Piper Sandler & Co:n analyytikko Alexander Potter sanoi muistiossaan.

Rivianin yksi pääomistajista on verkkokauppajätti Amazon. Lisäksi yhtiöön ovat sijoittaneet muun muassa maailman suurin varainhoitaja BlackRock ja autonvalmistaja Ford.

Riviania pidetään yhtenä lupaavimmista Teslan valtaistuimen haastajista sähköautomarkkinoilla. Rivianin mallistoon kuuluu täyssähköinen lava-auto ja katumaasturi. Lava-auton myyntihinta Yhdysvalloissa on reilut 67 000 dollaria.

Yhtiön uutta automallia on kiitelty sen muotoilusta ja teknisistä ominaisuuksista. Muun muassa Motortrend-lehden testiajossa autoa ylistettiin parhaimmaksi lava-autoksi. Vielä on kuitenkin liian aikaista sanoa tarkemmin, sillä autosta ei ole vielä pidempiaikaisia käyttäjäkokemuksia.

Rivian on analyytikoiden suosiossa.

Rivianin osaketta seuraa 14 analyytikkoa, joista kuusi antaa osakkeelle ostosuosituksen. Neljän suositus on lisää ja neljän pidä. Vähennä tai myy-suosituksia ei anna yksikään analyytikko. Analyytikoiden konsensustavoitehinta Rivianin osakkeelle on 135 dollaria, mikä ylittää reippaasti tämän hetken kurssinoteerauksen.

Kaikesta huolimatta Rivianin viivan alle ei odoteta vielä pitkään aikaan positiivisia lukemia. Analyytikoiden konsensusodotus on, että yhtiön liiketappio on tänä vuonna 3,3 miljardia dollaria, ensi vuonna 5,3 miljardia dollaria ja 5,4 miljardia dollaria vuonna 2023.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös