Kasvuosakkeet

Rivianin yhden sähköpakun hinnaksi 550 miljoonaa taalaa pörssiarvon nojalla

Yhdysvaltaiset sijoittajat vääntävät väkevästi hanaa uusien listautuvien yhtiöiden osakkeiden merkinnässä. 

Yhtenä hittiyhtiönä voi pitää amerikkalaista sähkölavapakettiautoja valmistavaa Riviania (RVIN), joka listautui äskettäin pörssiin. Yhtiön lähti liikkeelle vuonna 2009. 

Tappiollisen Rivianin osakekurssi oli viime viikon perjantaina 130 dollaria ja markkina-arvo peräti 110 miljardia dollaria eli 97 miljardia euroa.

Rivianin rinnalle voi pörssiarvossa nostaa autojätti Fordin, jonka osakekannan markkina-arvo oli perjantaina vain 78 miljardia dollaria. 

Onko Rivianin arvossa liikaa sijoittajien huumaa? Tappiollisen yhtiön noin 110 miljardin euron pörssiarvoa voi edelleen peilata sitä vasten, että yhtiö on toistaiseksi saanut valmiiksi vain noin parisataa lavapakettiautoja lähinnä työntekijöidensä käyttöön. 

Konkarisalkunhoitaja Hannu Angervuo laskee, että kun yhtiön markkina-arvo oli viime viikon perjantaina yli sata miljardia taalaa, niin yhden valmistuneen lavapakun hinnaksi tulee noin 550 miljoonaa dollaria per yksi auto. 

Noin kahdensadan jo valmistuneen avolavapakun hinta on siten Angervuon ilmaisun mukaan ”tähtitieteellisen korkea” laskettuna yhtiön osakekannan markkina-arvon nojalla.” 

Rivian myy lavapakuaan noin 73 000 dollarin hinnalla Yhdysvalloissa. 

Sijoittajille tarjottujen osakkeiden hinta oli 78 dollaria eli 69 euroa osakkeelta. 

Angervuo arvioi, että viime perjantain päätöskurssilla laskettuna muutaman päivän aikana kertynyt osaketuotto on 66,6 prosenttia. 

Rivian keräsi annillaan noin 12 miljardia dollaria sähköisten lavapakujen kehityshankkeisiin. 

Angervuo on jo pidempään seurannut Riviania ja toteaa, että yhtiö tekee mittavia tappiota. ”Tulevaisuus näyttää sen, miten kannattava sähköisistä lavapakuista tulee ja millaisia tuottoja Rivianista koituu sijoittajille.” 

Rivianin ja Fordin välisiin käänteisiin kietoutuu myös hieman mutkaista menoa. Ford lyöttäytyi viime keväänä kimppaan Rivianin kanssa. Autojätti aikoi jeesata Riviania autojen rakentamisen teknologiassa. 

Yhtiöiden välit menivät hakauksiin kesällä. Ford julkisti silloin, että yhtiö tuo menestyneimmät lavapakunsa sähköisinä versioina markkinoille jo ensi vuoden aikana. 

Ford sijoitti yhteistyöprojektiin Rivianin kanssa alle miljardin dollarin arvoisen potin eli sijoituksen. Fordille tienasi lopulta ruhtinaallisesti Rivianista, eli joulu koitti etuajassa. 

Angervuon mukaan Fordin ei kannata hävetä Riviania pienempää markkina-arvoaan siitä syystä, että Ford tienaa Rivianin osakkeilla yli kymmenen miljardia dollaria. 

Ford saa siten onnekkaasti taalat omien uusien sähköautojen kehityshankkeisiin. 

”Sijoittajilla näyttää rapakon takana yhä riittävän pääomia yhtiöiden osakkeiden hintojen ja pörssiarvojen nostamiseen jopa ennen näkemättömiin arvoihin”. 

”Näin teolliset investoinnit saavat pääomia moneen kohteeseen osakepelien sivujuonteena”, Angervuo lisää.

Lue myös tämä: Kuinka arvokas on Tesla?

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös