Markkinakommentit

Innovaatiorahaston Cathie Wood: Markkinat toimivat järjettömästi

Huikeisiin tuottoihin yltäneen kasvu-ETF -rahaston perustaja Catherine Wood uskoo kasvuyhtiöiden käänteeseen.

Ark Investment Managementin sijoitusjohtaja, perustaja ja toimitusjohtaja Catherine Wood on kulttimaiseen asemaan Yhdysvalloissa noussut sijoitusammattilainen, joka on vuoden 2020 paras osakepoimija. Oman kokoluokkansa aktiivisista yhdysvaltalaisista osakerahastoista parhaat kolme ovat Woodin luotsaaman Ark Investment Managementin rahastoja.

Cathie Wood perusti ARK Innovation ETF -rahaston vuonna 2014. Rahasto sijoittaa kovan kasvupotentiaalin disruptiivisiin yhtiöihin, joiden sijoitusyhtiö uskoo kaksinkertaistavan arvonsa viiden vuoden sisällä. Vuosien 2014-2021 välillä rahasto on yltänyt lähes 40 prosentin vuosituottoon. Rahasto on yli ylittänyt yli kolminkertaisesti S&P 500 -indeksin vuosituoton.

Peräti 60 miljardin dollarin varoja hallinnoivan Ark Investment Managementin toimitusjohtaja jakaa yritykset kahteen ryhmään.

Woodin mukaan osa yrityksistä pelaa pitkää peliä. Ne eivät ole lähteneet lyhytjänteiseen kvartaalitalouteen maksimoimalla raportoitavaa tulostaan. Sen sijaan ne ovat investoineet aggressiivisesti eksponentiaalisen kasvun trendeihin ja kehittäneet alustatalouteen perustuvia strategioita.

Alustatalouteen liittyy voittaja-vie-kaiken -ilmiö, jossa yksi tai muutama yritys hallitsee markkinoita ylivoimaisesti.

Wood mainitsee esimerkkeinä Teslan, Rokun ja Squaren. Samalla hän muistuttaa miten digitalisaatio muuttaa pelikenttää. Ennen osakkeen hinnassa näkyi markkinoiden johtava asema yhdessä maassa. Nyt puhutaan entistä useammin globaalin johtoaseman merkityksestä.

Viimeinen vuosi ei ole ollut kuitenkaan Woodille suosiollinen.

Hänen lippulaivarahastonsa Ark Innovation ETF -rahasto on romahtanut peräti 51 prosenttia viimeisen vuoden aikana.

Yhtiön videolla Wood kertoo, että hänen rahastosalkussaan olevat osakkeet todennäköisesti elpyvät pian.

”Joskus markkinat voivat pysyä järjettöminä ja sanon, että se, mitä tällä hetkellä tapahtuu, on järjetöntä”, Wood kertoo.

Hänen mukaansa nyt on koettu hyvin vaikeita aikoja sen jälkeen, kun merkittävä sektorirotaatio kasvuyhtiöistä arvoyhtiöihin alkoi lähes vuosi sitten helmikuun puolivälissä.

USA:n sektorirotaation käynnistivät suuret hedgerahastot, jotka pienensivät viime viikolla teknologiaosakkeiden painoja ja siirsivät niistä saatuja varoja koronnoususta hyötyvien pankkien, vakuutusyhtiöiden, energian, perusteollisuuden ja teollisuusosakkeiden sijoituksiin.

Sektorirotaatiosta tarkoitetaan sijoitusstrategiaa, jossa sijoittajat allokoivat yhdestä toimialasta tai sektorista toiseen talouden suhdanteiden mukaan. Sijoittajat pyrkivät tällöin sijoittamaan sellaisten toimialojen osakkeisiin, jotka kulloinkin hyötyvät tulevasta taloustilanteesta.

Toissa viikon indeksien kurssilasku pudotti markkina-arvoja noin 1000 miljardilla dollarilla. Viime viikolla sektorisijoitusten vaihto syklisille sektoreille jatkui edellisviikon malliin.

Osakkeet ovat kärsineet Woodin mukaan korkeiden arvostuskertoimien ja korkojen noususta, mikä tekee niiden tulevista kassavirroista vähemmän arvokkaita verrattuna esimerkiksi korkosijoituksiin.

Kuluvan vuoden ensimmäinen vuosineljännes saattaa kuitenkin helpottaa kasvusijoittajan tuskaa, Wood vakuuttelee.

1 kommentti
  • Ei nyt suoraan liity jutun teemaan, mutta mielenkiintoinen havainto ARK-rahastosta jokatapauksessa.

    https://twitter.com/InvestmentTraps/status/1484984468322533376

  • Ylös
    >