Oma talous

Finanssialan Kauppi: Lainsäätäjä vei lisäeläkkeen säästämiseltä pohjan pois

Jatkuvat sääntelymuutokset tappoivat lisäeläkesäästämisen Suomesta lähes kokonaan, sanoo Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

Jatkuvat sääntelymuutokset tappoivat lisäeläkesäästämisen Suomesta lähes kokonaan, sanoo Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

Kaupin mukaan lainsäätäjä on Suomessa ollut hyvin poukkoileva. Jatkuvat sääntelymuutokset ovat vieneet joiltakin hyviltä sijoitustuotteilta pohjan pois”, hän toteaa Finanssiala ry:n (FA) nuorille vaikuttajille suunnatussa Arkadia-ohjelman podcastissa. Jakso käsittelee muun muassa lobbauksen olemusta, eläkeikään säästämistä ja EU-asioita.

”Kun aloitin opintoja parikymppisenä, oli tavallista, että ensimmäisten pankkiasiointien yhteydessä tarjottiin vapaaehtoisia lisäeläkevakuutustuotteita. Ajatus oli, että hyvää työeläkettä voisi täydentää omalla pitkäjänteisellä säästämisellä. Tämä tapettiin sillä, että on jatkuvasti muutettu sitä, millaisin ehdoin eläkettä saa nostaa ja millainen on ollut verokohtelu”, Kauppi kertoo. 

Suomalaiset säästivät aiemmin innokkaasti lisäeläketuotteisiin. Kaupin mukaan kansalaisten luottamusta söi kuitenkin se, että esimerkiksi ehdot sille, minkä ikäisenä itse säästämäänsä eläkettä voi ryhtyä nostamaan, vaihtuivat muutamien vuosien välein. Nykysääntelyn mukaan eläkesäästäjä voi alkaa nostaa säästöjään vasta 68–70 vuoden iässä.

”Pitäisi olla niin, että kun jäät lakisääteiselle työeläkkeelle, niin saisit alkaa nostaa myös itse säästämiäsi lisäeläkevaroja”, Kauppi sanoo. ”Aikanaan pelättiin, että tällainen kannustaisi eläköitymään liian varhain, mutta siitä ei ole näyttöä.”

Suomalaiset voivat hankkia lisäturvaa tuleviin eläkevuosiinsa kartuttamalla varoja ps-tilille eli pitkäaikaissäästötilille. Niiden kautta on mahdollista sijoittaa esimerkiksi talletuksiin, osakkeisiin tai rahasto-osuuksiin tai vapaaehtoiseen eläkevakuutukseen.

Laki ps-tilistä tuli voimaan vuoden 2010 alussa.

Ps-tilin veroporkkana on verovähennys, joka alentaa maksettavia veroja enimmillään 1 700 euroa vuodessa. Maksimivähennyksen ps-säästäjä voi saada, jos on vuoden aikana säästänyt ps-tilille tai vapaaehtoiseen eläkevakuutuksen yhteensä 5 000 euroa ja verotettavat pääomatulot ovat yli 30 000 euroa.

Verovähennys edellyttää kuitenkin on, että eläkesäästäjä nostaa lisäeläkettä vasta eläkeiässä. Vähimmäiseläkeikä riippuu syntymävuodesta ja siitä, onko ps-tili aloitettu ennen 1.1.2013 vai sen jälkeen.

Ennen vuotta 2013 tehdyissä ps-sopimuksissa säästäjä voi aloittaa nostot 63–68-vuotiaana ja uudemmissa sopimuksissa vasta 68–70-vuotiaana. Lisäksi edellytetään, että säästetyt varat nostetaan aikanaan 10 vuoden tai sitä pitemmän ajan kuluessa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös