Kemiran IR-sivut

Kemira jatkaa kasvua, mutta tulos jäi hieman odotuksista hintapaineiden vuoksi

Kemira Jari Rosendal
Kemiran toimitusjohtaja Jari Rosendal.

Kemiran loka-joulukuun tulosraportti ei tarjonnut dramaattisia yllätyksiä. Yhtiö jatkaa vakaasti kasvun tiellä.

Kemira julkaisi tilinpäätöstiedotteensa perjantaina. Yhtiön liikevaihto kasvoi loka-joulukuussa edellisvuodesta 19 prosenttia ennätykselliseen 718 miljoonaan euroon. Liikevaihdon kasvu paikallisissa valuutoissa, yritysostot ja -myynnit pois lukien, oli vahvaa, 16 prosenttia, johtuen korkeammista myyntihinnoista ja -määristä.

Operatiivinen käyttökate kuitenkin laski vertailukaudesta yhdeksän prosenttia ja oli 97,8 miljoonaa euroa korkeampien muuttuvien kustannusten johdosta, mitä korkeammat myyntihinnat kompensoivat osittain. Operatiivinen käyttökateprosentti laski 13,6 prosenttiin viime vuoden 17,8 prosentista raaka-aineiden ja energian hintojen nousun vuoksi.

Operatiivinen liikevoitto laski 17 prosenttia vertailukaudesta ja oli 47 miljoonaa euroa.

Operatiivisen liikevoiton lasku oli hieman analyytikoiden ennustamaa laskua jyrkempi, sillä analyytikoiden konsensusodotus oli vajaan 50 miljoonaan euron operatiivinen liikevoitto viimeisellä vuosineljänneksellä.

Laimennettu osakekohtainen tulos laski 62 prosenttia vertailukaudesta 0,05 euroon pääasiassa vertailukelpoisuuteen vaikuttavista kertaeristä johtuen.  

Kemira liikevaihto käyttökate kannattavuus

Kemiran toimitusjohtaja Jari Rosendal kertoo, että yhtiön loppumarkkinat kasvoivat voimakkaasti molemmissa segmenteissä vuonna 2021. Raaka-aine-, energia- ja kuljetuskustannusten merkittävä kasvu sekä toimitusketjun pullonkaulat vaikuttivat kuitenkin kannattavuuteemme vuonna 2021.

Rosendalin mukaan Pulp & Paper -segmentin liikevaihto kasvoi seitsemän prosenttia.

”Kysyntä oli vahvaa kaikissa asiakassegmenteissä ja kaikilla maantieteellisillä alueilla. Operatiivinen käyttökateprosentti vuonna 2021 oli 15,7 %, ja siihen vaikuttivat inflaatiopaineet.”

Industry & Water -segmentin liikevaihto kasvoi puolestaan 15 prosenttia.

”Vedenkäsittelyliiketoiminnan vahva kehitys jatkui kasvavan asiakaskysynnän johdosta. Liikevaihto kasvoi merkittävästi myös Oil & Gas -liiketoiminnassa, jossa liuskeöljyn ja -kaasun sekä öljyhiekkojen vedenkäsittelyliiketoiminnan kysyntä elpyi voimakkaasti. Operatiivinen käyttökateprosentti vuonna 2021 oli 16,2 %, ja siihen vaikuttivat inflaatiopaineet”, Rosendal toteaa.

Vuonna 2020 Kemira ilmoitti keskittyvämme entistä enemmän kannattavaan kasvuun. Rosendal kertoo, että Vuoden 2021 aikana Kemira sai valmiiksi kapasiteetin laajennukset Yhdysvalloissa, Etelä-Koreassa ja Isossa-Britanniassa, mitkä vahvistavat yhtiön asemaa markkinoilla. Lisäksi valkaisukapasiteetin laajennus Uruguayssa jatkui, ja se vaikuttaa positiivisesti yhtiön käyttökatteeseen vuodesta 2023 alkaen.

ASA-liimauskemikaalien tuotantokapasiteetin laajennus Kiinassa puolestaan vahvistaa entisestään Kemiran liima-aineiden markkinajohtajuutta investoinnin valmistuttua vuonna 2023.

Myös Kemiran biopohjainen strategia eteni vuoden aikana. Rosendalin mukaan yhtiö myi ensimmäiset biohajoavat päällysteet pakkaus- ja kartonkiteollisuudelle vuoden aikana. Kemira säilyttää tavoitteensa biopohjaisissa tuotteissa.

”Tavoittelemme edelleen 500 miljoonan euron liikevaihtoa biopohjaisista tuotteista vuoteen 2030 mennessä.”

Kemira odottaa markkinoiden kysynnän odotetaan pysyvän vahvana vuonna 2022, mutta hintapaineet tuovat haasteita.

”Odotamme vahvojen inflaatiopaineiden jatkuvan vuonna 2022, etenkin vuoden alkupuoliskolla. Sen vuoksi jatkamme toimiamme kustannusvaikutusten lieventämiseksi ja ylläpitääksemme katteita.”

Kemira odottaa liikevaihdon paikallisissa valuutoissa ja ilman yritysjärjestelyjä kasvavan vuodesta 2021, jolloin se oli 2,67 miljardia euroa. Operatiivisen käyttökatteen yhtiö odottaa olevan viisi prosenttia korkeampi tai matalampi kuin vuonna 2021, jolloin se oli 426 miljoonaa euroa.

Kemira aikoo säilyttää osinkonsa muuttumattomana. Yhtiön hallitus ehdottaa vuoden 2022 yhtiökokoukselle 0,58 euron osinkoa osakkeelta eli yhteensä 89 miljoonaa euroa. Osinko ehdotetaan maksettavaksi kahdessa erässä. Osinkoehdotus ei ollut analyytikoille yllätys.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös