Yritysuutiset

Lääkintäteknologiayhtiö Nexstim sai jättilisenssisopimuksen Yhdysvalloista – osake kiitää

Lisenssisopimus amerikkalaisen Magnus Medicalin kanssa on arvoltaan yli neljä kertaa Nexstimin vuosiliikevaihto.

Nexstim kertoo, että se on allekirjoittanut sopimuksen kehittämänsä teknologian lisensoinnista yhdysvaltalaiselle lääkintäteknologiayhtiö Magnus Medicalille.

Uutinen otettiin riemuiten vastaan sijoittajien keskuudessa, ja Nexstimin osake ampaisi lähes 19 prosentin nousuun Helsingin pörssissä noin kello 15.53 mennessä.

Lisensoitava teknologia liittyy Nexstimin kehittämään NBT-laitteistoon tietyin rajauksin sekä teknologiaan liittyviin patentteihin, joiden käyttöön myönnetään lisenssi rajattuna neuropsykiatristen häiriöiden hoitoon. Lisenssin ulkopuolelle jäävät Nexstimin ohjelmistosovellukset sekä stimuloivan sähkökentän mallinnus.

Lisenssisopimuksen kokonaisarvoksi arvioidaan noin 19 miljoonaa dollaria eli 17 miljoonaa euroa. Sopimus on Nexstimille mittava, sillä yhtiön liikevaihto vuonna 2020 oli vain 4,1 miljoonaa euroa.

Lisenssisopimuksen taloudellinen rakenne koostuu neljän miljoonan dollarin allekirjoitusmaksusta sekä Magnus Medicalin ennustettuun liikevaihtoon perustuvista, arviolta noin 15 miljoonan dollarin teknologiarojalteista sovitulta rojaltikaudelta, joka on enintään viisi vuotta, alkaen teknologian kaupallistamisesta.

Arvio rojaltimaksujen kokonaismäärästä perustuu Magnus Medical:in liiketoimintasuunnitelmaan, jonka mukaan rojaltimaksut alkavat kolmen vuoden kuluessa. Sopimuksen mukaiset vähimmäisrojaltimaksut ovat noin 1,2 miljoonaa dollaria, jotka maksetaan kolmen ensimmäisen rojaltivuoden aikana.

Lisenssit jäävät voimaan sopimuksen päättymisen jälkeen edellä mainituin käyttöalaa koskevin rajoituksin. Yhtiö arvioi tulouttavansa lisenssisopimuksen kertamaksun 3,5 miljoonaa euroa tilikaudella 2022.

Rojaltikauden aikana Nexstimiä koskevat kuitenkin tietyt NBT-pohjaisten laitteistojen myyntiin liittyvät kilpailurajoitukset Yhdysvalloissa. Näiden laitteistojen kilpailunrajoitukset eivät kuitenkaan koske muita markkinoita Yhdysvaltojen lisäksi, eivätkä ne rajoita yhtiön mahdollisuuksia kehittää ja tutkia mahdollisia uusia hoitoprotokollia.

Nexstimiä koskee lisäksi kielto hakea teknologialleen uutta viranomaishyväksyntää käytettäväksi vakavan masennuksen hoitoon SAINT-protokollalla (Stanford Accelerated Intelligent Neuromodulation Therapy), johon Magnus Medicalilla on yksinoikeudellinen lisenssi Stanfordin yliopistolta, tai lisensoida muille toimijoille lisenssisopimuksen kohteena olevaa teknologiaa käytettäväksi vakavan masennuksen hoitoon SAINT-protokollalla. Nämä rajoitukset eivät koske Nexstimin diagnostiikkaliiketoimintaa (NBS) eivätkä ne estä mahdollisia strategisia sijoituksia yhteistyöklinikoihin, eikä yhtiön teknologian lisenssointia muihin käyttötarkoituksiin.

Sopimus ei vaikuta Nexstimin olemassa oleviin asiakkuuksiin.

Nexstim kertoo jatkavansa Yhdysvalloissa tuotteidensa kaupallistamista strategiansa mukaisesti keskittyen yhteistyöklinikoiden verkoston laajentamiseen sekä diagnostiikkaliiketoimintaan.

Yhdysvaltojen ulkopuolella Nexstim keskittyy myös jatkossa diagnostiikkaliiketoiminnan lisäksi aktiivisesti kasvattamaan terapialiiketoimintaansa. Yhtiö näkee myös lisensointiliiketoiminnassa muita tulevaisuuden mahdollisuuksia hyödyntää kehittämäänsä teknologiaa ja omistamiaan patentteja kaupallisesti.

Nexstimin toimitusjohtaja Mikko Karvinen kertoo, että yhtiö nosti vuonna 2020 nopeutetut hoitoprotokollat Nexstimin strategisen kehityksen keskiöön.

”Olemme nyt erittäin iloisia siitä, että pääsemme ottamaan tämän merkittävän askeleen teknologiayhteistyössämme Magnus Medicalin kanssa. Lisenssisopimus tarjoaa sekä Nexstimin että Magnus Medicalin toimintaan ainutlaatuisia mahdollisuuksia, ja julkistamme tiedon sopimuksesta suurella ylpeydellä. Taloudellisen hyödyn lisäksi näemme lisenssisopimuksen huomattavana edistyksenä teknologiamme mahdollisimman laajassa potilaskäytössä sekä mahdollisuutena meille kohdentaa resurssejamme muille liiketoiminnan osa-alueille rojaltikauden aikana”, Karvinen toteaa.

Helsingin pörssiin listattu Nexstim on suomalainen, kansainvälisillä markkinoilla toimiva lääkintäteknologiayritys, jonka kehittämä neuronavigoiva TMS-teknologia-alusta mahdollistaa potilaiden yksilöllisen hoidon ja diagnostiikan vaikeissa aivosairauksissa ja -häiriössä.

Nexstim tarjoaa ratkaisuja noninvasiiviseen eli kallon ulkopuoliseen aivostimulaatioon diagnostiikka- ja terapiasovelluksilla.

Yhtiö perustettiin vuonna 2000, kun se irrotettiin Teknillisen korkeakoulun eli nykyisen Aalto-yliopiston tutkimusprojektista. Nexstimin osakkeet on listattu Helsingin pörssin ja Ruotsin First North -markkinapaikoille.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös