Merus Powerin IR-sivut

Merus Power myy sähkövaraston sähköyhtiölle

Merus Powerin sähkövarastoteknologialla voidaan tukea sähköverkkoa ja mahdollistaa uusiutuvan energian osuuden kasvattamisen sähköverkossa.

Merus Power ja energiayhtiö Helen ovat tehneet sopimuksen sähkövaraston kaupasta Helenin kokonaan omistaman tytäryhtiön Oy Mankala Ab:n vesivoimalaan.

Sähkövarasto toimii vesivoiman säädön tukena osana Fingridin taajuusreservimarkkinoita. Uusiutuva energian tuotanto tarvitsee huoltovarmuuden ja omavaraisuuden näkökulmasta tuekseen energian varastointia kuten sähkövarastoja.

Merus Powerin ja Helenin pilottihanke sähkövaraston ja vesivoiman yhteistoiminnasta on yksi konkreettinen askel kohti Helenin tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja tukee uusiutuvan energian kasvua sähköverkossa.

Sähköntuotannon ja -kulutuksen täytyy olla tasapainossa jokaisena ajanhetkenä.

”Tästä syystä sähköntuotantoa ja -kulutusta ennustetaan jatkuvasti. Tasapainon ylläpitäminen vaatii jatkuvaa säätöä sähköntuotannossa. Tuotannon ja kulutuksen välinen poikkeama on havaittavissa sähköverkon taajuudesta, jota tasapainotetaan Fingridin taajuusreservimarkkinoilla. Uusiutuvan energian osuuden kasvu sähköverkossa kasvattaa myös säätökapasiteetin tarvetta” kertoo Heikki Ylänen, Merus Powerin myyntipäällikkö.

Helenin liiketoiminnan kehityspäällikkö Kristiina Siilin kertoo, että vesivoiman säätökapasiteetti on merkittävässä roolissa koko pohjoismaisen sähköjärjestelmän tukemisessa. Hänen mukaansa tiukentuvat tekniset vaatimukset tulevat kuitenkin kasvattamaan vesivoimalaitoksen mekaanisten osien kulumaa ja siten niiden huoltotarvetta säätömäärien kasvaessa, tai pahimmillaan estävät vesivoiman osallistumisen sähköjärjestelmän tukemiseen.

”Helen tutkii sähkövarastopilotin kautta mahdollisuutta kannattavasti jatkaa vesivoimalaitosten säätövoiman käyttöä taajuudentuennassa, ja kehittää uusia palveluita vesivoimaloiden huollettavuuden ja toimintavarmuuden parantamiseksi. Helenin tytäryhtiön Mankalan huolto- ja kunnossapitokustannusten odotetaan alenevan Merus Powerin toimittaman sähkövaraston nopean ja täsmällisen säätökyvyn, ja pilottihankkeessa kumppanin kanssa toteutettavan ohjauksen ansiosta”, Siilin kertoo.

Helenin vesivoimaosaamisella ja Merus Powerin edistyksellisellä sähkövarastoteknologialla voidaan tukea sähköverkkoa ja mahdollistaa uusiutuvan energian osuuden kasvattamisen sähköverkossa ja näin vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista.

Merus Power on teknologiayhtiö, joka suunnittelee ja tuottaa innovatiivisia sähkötekniikan ratkaisuja, kuten sähkövarastoja, sähkönlaaturatkaisuja ja palveluita uusiutuvan energian ja teollisuuden tarpeisiin. Yhtiöon skaalautuva teknologia mahdollistaa uusiutuvan energian kasvun sähköverkoissa ja siten se parantaa yhteiskunnan energiatehokkuutta

Merus Powerin liikevaihto vuonna 2021 oli 14,8 miljoonaa euroa, kasvaen 127 prosenttia edellisvuodesta. Yhtiön keskipitkän aikavälin taloudellisina tavoitteina on saavuttaa ensisijaisesti orgaanisesti 80 miljoonan euron liikevaihto vuonna 2026 ja keskimäärin yli 15 prosentin käyttökatemarginaali.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös