Merus Powerin IR-sivut

Merus Power kasvaa vauhdilla, mutta kärsii komponenttipulasta

Teknologiayhtiö Merus Power hyötyy energiamarkkinoiden murroksesta.

Merus Power suunnittelee, valmistaa ja myy kotimaisia sähkövarastoja, sähkönlaaturatkaisuja ja palveluita. Liiketoiminnan perustana ovat skaalautuva ja modulaarinen tehoelektroniikka, älykkäät ohjelmistoteknologiat sekä sähkötekninen erityisosaaminen.

Uusia tilauksia yhtiö sai 7,8 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se sai tilauksia 5,8 miljoonan euron edestä.

Yhtiö julkisti ensimmäisen puolivuotiskauden tulosraporttinsa. Yhtiön liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa vertailukauden 4,4 miljoonasta eurosta 6,3 miljoonaan euroon, kasvaen 44,6 prosenttia.

Liiketulos oli edelleen kuitenkin tappiollinen -0,4 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin liiketulos oli tappiolla -0,6 miljoonaa euroa. Osakekohtainen tulos oli -0,08 euroa, kun vertailukaudella se oli -0,28 euroa.

Merus Powerin myynti ylitti selvästi analyysitalo Inderesin odottaman 5,9 miljoonan euron. Inderes odotti -0,8 miljoonan euron liiketulosta.

Yhtiön toimitusjohtaja Kari Tuomala kertoo, että energiamarkkinoiden murros on käynnissä ja voimistuu entisestään. Yhtiön suunnittelemilla ja valmistamilla sähkövarastoilla voidaan tukea uusiutuvaa energiaa sähkömarkkinoilla ja varmistaa sähköverkkojen luotettava toiminta. Sähkönlaaturatkaisuilla parannetaan puolestaan teollisuuden energiatehokkuutta.

Merus Powerin strateginen tavoitteemme on olla merkittävä älykkäiden sähköverkkoratkaisujen valmistaja pohjoismaissa ja toimia sähkövarasto- ja sähkönlaaturatkaisujen globaaleilla markkinoilla.

”Uusimmassa EU Horizon ECSEL -tuotekehityshankkeessamme kehitämme ratkaisuja parantamaan sähköverkkojen sietokykyä ja toimintavarmuutta sekä mahdollistamaan uusiutuvan energian integrointi sähköistyvän liikenteen kanssa. Tässä integroinnissa hyödynnämme sähkönlaadun järjestelmiä, älykästä verkon ohjausta ja uusia sähkövarastointiteknologioita”, Tuomala kertoo.

Yhtiön liiketoiminnassa alkuvuoden liikevaihto on tyypillisesti pienempi kuin loppuvuoden.

”Arvioimme että tänäkin vuonna jälkimmäisen vuosipuoliskon liikevaihto on merkittävästi alkuvuotta parempi, vaikka komponenttipula tuo epävarmuutta toimitusaikoihin ja kustannuksiin”, Tuomala ennustaa.

Merus Power on saanut uuden pilotointisopimuksen sähköyhtiö Helenin kanssa ja sopimuksen mukaan Merus Powerin sähkövarasto tullaan asentamaan Mankalan vesivoimalaitoksen yhteyteen tukemaan vesivoimalan toimintaa taajuudensäätömarkkinoilla. Tämä on vesivoimalle uutta teknologiaa, joka konseptoidaan pilotointiprojektissa.

Tuomalan mukaan suurempien, pitkäjänteisempien sähkövarastokauppojen osalta neuvottelut eivät tuottaneet vielä tavoiteltuja tuloksia.

”Meille on tärkeää varmistaa tulevaisuutemme kannalta strategisesti merkittävä asema kasvavalla markkinalla ja solmia hyviä kumppanuuksia niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Sähkövarastomarkkinoilla olemme panostaneet tulevaisuuden kasvuun ja vahvistaneet myyntitiimiämme”, Tuomala toteaa.

Sähkönlaaturatkaisujen liiketoiminta-alueella alkuvuosi on ollut ennätysten aikaa, ja Merus Power on pystynyt kasvamaan vahvasti, toimitusjohtaja kertoo.

”Kevyen teollisuuden ratkaisujen puolella olemme saaneet selkeästi aikaisempia vuosia enemmän tilauksia. Erityisesti datakeskusmarkkinalla olemme pystyneet vahvistamaan asemaamme sekä USA:ssa että Euroopassa. Raskaanteollisuuden sähkönlaaturatkaisujen myynti kasvaa odotettua paremmin. Olemme saaneet vahvan tilauskannan ja asiakkuuksia erityisesti metalliteollisuudesta.”

Komponenttipula hankaloittaa Merus Powerin liiketoimintaa tuomalla epävarmuutta ja pidentämällä toimitusaikoja.

Merus Power julkaisi vuoden 2021 tilinpäätöstiedotteessaan taloudellisen ohjeistuksen vuodelle 2022, eikä siihen tullut muutosta. Yhtiö arvioi edelleen, että sen liikevaihto kasvaa verrattuna edelliseen vuoteen ja että yhtiön käyttökate on positiivinen vuonna 2022.

a: 0b:c:
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös