Yritysuutiset

Honkarakenteen Saarelainen: Näkymä myynnin kehittymiseen on alavireinen

Hirsitalovalmistaja Honkarakenne on joutunut mukautumaan muuttuneeseen ja hetkittäin haastaviin tilanteisiin.

Honkarakenne on joutunut soutamaan ja huopaamaan tulosohjeistuksensa kanssa.

Yhtiö peruutti kuluvan vuoden maaliskuun alussa tulosohjeistuksensa vuodelle 2022 Ukrainan sodan aiheuttaman epävarmuuden ja Venäjän myynnin keskeyttämisen johdosta. Toukokuun lopulla yhtiön loppuvuoden näkymät kuitenkin selkeytyivät ja se mahdollisti tulosohjeistuksen palauttamisen vuodelle 2022.

Torstaina yhtiö julkisti vuoden 2022 ensimmäisen vuosipuoliskon tulosraporttinsa. Liikevaihto kasvoi 24 prosenttia ja oli 36,7 miljoonaa euroa. Konsernin tilauskanta jäi kuitenkin vertailukauden historiallisen korkeasta 60,5 miljoonan euron tasosta ja oli 51,3 miljoonaa euroa.

Maaliskuun alussa Honkarakenne keskeytti myynnin Venäjälle sen aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan ja viimeiset toimitukset tehtiin katsauskauden lopulla ennen EU:n vientipakotteiden voimaan astumista. Konsernin tilauskanta ei enää sisällä tilauksia Venäjälle.

Liiketulos ja tulos ennen veroja olivat edellisvuotta korkeammalla tasolla. Liiketulos kasvoi 30 prosenttia ja oli 2,2 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 1,7 miljoonaa euroa. Tulos ennen veroja kasvoi kolme prosenttia ja oli 1,7 miljoonaa euroa. Osakekohtainen laski vertailukauden 0,25 eurosta 0,23 euroon.

Liiketulos ylitti analyysitalo Inderesin odottaman 1,4 miljoonan euron. Oikaistu osakekohtainen tulos oli 0,22 euroa, mikä osui Inderesin odotuksiin.

Verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan nähden konsernin kannattavuutta heikentävät korkeat raaka-aine- ja alihankintatuotteiden kustannukset sekä kasvaneet henkilöstökulut, mikä johtuu pääosin viime kesän jälkeen toteutuneista lisärekrytoinneista. Lisäksi rahoituskulut kasvoivat, johtuen rahoituskuluihin kirjatuista taseen muiden rahavarojen arvonmuutoksista.

Honkarakenteen toimitusjohtaja Marko Saarelainen kertoo puolivuosikatsauksen yhteydessä, että ensimmäinen vuosipuolisko oli markkinoiden myllerryksen vuoksi haastava.

”Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa Honka päätti keskeyttää myynnin Venäjälle. Katsauskauden aikana pystyttiin toimittamaan vain osa viimeisistä tilaus- ja toimitusvaiheessa olevista projekteista ennen kuin EU:n tullin vientipakotteet astuivat voimaan. Tullipakotteiden astuttua voimaan Honkarakenne keskeytti kaikki toimitukset Venäjälle”, Saarelainen toteaa.

Mukautuminen muuttuneeseen ja hetkittäin haastaviin tilanteisiin on vaatinut toimitusjohtajan mukaan henkilöstöltä venymistä, lukuisia neuvotteluita sekä uusien ratkaisujen löytämistä muun muassa kotimaisen raaka-aineen saatavuuden varmistamiseksi että erittäin korkeiksi nousseiden hintojen kohtuullistamiseksi.

Saarelaisen mukaan keväällä tehtyjen toimenpiteiden, sopeuttamisen sekä markkinaan tehtyjen lisäpanostusten ansiosta, konserni sai pidettyä kannattavuustason suhteellisen hyvällä tasolla.

Toimitusjohtajan mukaan sota Ukrainassa ja sen mukanaan tuoma epävarmuus vaikuttavat negatiivisesti yleiseen markkinatilanteeseen.

”Tämän hetken näkymä myynnin kehittymiseen on alavireinen. Vaikka kysyntää on edelleen kohtalaisesti, kiihtyvä inflaatio ja nousevat korot saattavat vähentää rakentamisen aloituspäätösten tekemistä ja siirtää niitä myöhempään ajankohtaan. Näkemyksemme mukaan kysyntä tulee hetkellisesti heikkenemään.”

Honkarakenne panostaa Saarelaisen mukaan kotimaan markkinan lisäksi viennin kasvattamiseen valituilla vientialueillaan.

”Yhtiöllä on käynnissä lukuisia vientivetoista strategiaa tukevia kehityshankkeita, joilla vahvistetaan kannattavuutta sekä prosessitehokkuutta, ja joissa samalla parannetaan asiakas- ja työntekijäkokemusta”, Saarelainen toteaa.

Honkarakenteen tulosohjaus vuodelle 2022 pidetään toukokuussa päivitetyn tulosohjauksen mukaisena. Honkarakenteen näkemyksen mukaan liikevaihto kasvaa edellisvuodesta ja tulos ennen veroja on edellisvuoden tasolla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös