Indikaattorit

Handelsbanken: Lisää koronnostoja on tulossa loppuvuonna

12-kuukauden euribor-korko saattaa nousta vuoden sisällä lähelle kolmea prosenttia.

Handelsbanken ennustaa, että alkuvuoden kelvollisen talouskasvun seurauksena Suomen talous kasvaa tänä vuonna 2,3 prosenttia. Vuoden jälkipuoliskolla Suomen talous on kuitenkin ajautunut jo taantumaan.

Pankin pääekonomisti Timo Hirvonen ja senioriekonomisti Janne Ronkainen arvioivat, että Suomen taloudessa nähdään loppuvuoden aikana viilentymisen merkkejä monella saralla.

Kuluttajien ja yritysten talousluottamus on alhaalla, kiihtynyt inflaatio nakertaa kotitalouksien ostovoimaa jarruttaen yksityistä kulutusta, työmarkkinoiden paras vire on jäämässä taakse ja kaiken kukkuraksi ´korkojen nousu ja asumisen kallistuminen hillitsevät asuntomarkkinoiden aktiviteettia.

Taantuma jää ekonomistien ennusteessa kuitenkin lyhytaikaiseksi.

”Arvioimme, että Suomen talous on taantumassa kuluvan vuoden jälkipuoliskolta ensi vuoden alkupuolelle. Sen jälkeen tilanne aavistuksen verran paranee. Vaikka talous on taantumassa ensi vuonna, taantumaa voidaan luonnehtia lieväksi”, Hirvonen ennakoi.

Hirvosen mukaan inflaatio alkaa hidastua ensi vuoden mittaan ja työmarkkinoilla tilanne säilyy pääosin verraten hyvänä, vaikka työttömyys nouseekin.

Inflaatio nopeutuu kuluvana vuonna 6,7 prosenttiin ja inflaatiota kiihdyttävät monet tekijät.

”Inflaatio pysyy korkeana vuonna 2022. Sitä pitävät yllä etenkin asumisen kallistuminen, sähkön hinnan nousu ja ruoan kallistuminen. Ensi vuoden alussa inflaatio on vielä korkealla tasolla, mutta kesällä nähdään jo tavanomaisempia lukemia”, Hirvonen sanoo.

Korot ovat olleet viime viikkoina voimakkaassa nousussa. Esimerkiksi 12-kuukauden euribor-korko on noussut jo lähes 2,3 prosenttiin, kun kuukausi sitten se oli 1,3 prosenttia. Vielä huhtikuussa kyseinen korko kävi negatiivisena.

Handelsbankenin ekonomistien mukaan lisää koronnostoja on tulossa loppuvuonna, kun keskuspankit nostavat korkoja taltuttaakseen inflaatiota.

Korkean inflaation vuoksi keskuspankit kiristävät lisää rahapolitiikkansa tänä ja ensi vuonna. Ekonomistit arvioivat, että Yhdysvalloissa keskuspankki Fed jatkaa ohjauskoron nostoja loppuvuonna ja ensi vuoden alussa. Myös EKP:lla on koronnostot yhä mielessä.

”Näkemyksemme mukaan Euroopan keskuspankki nostaa talletuskorkoa edelleen loppuvuonna 2022. Talletuskorko nousee vuoden loppuun mennessä kahteen prosenttiin”, senioriekonomisti Janne Ronkanen toteaa.

Ronkasen mukaan asuntolainoihin yleisesti sidottu 12 kuukauden euribor-korko on noussut tänä vuonna poikkeuksellisen paljon. Jatkoa seuraa.

”Suomalaisten asuntovelallisten kannattaa varautua korkojen lisänousuun, markkinaodotus 12 kuukauden euribor-korolle vuoden päähän on nyt 2,9 prosenttia”, Ronkanen toteaa.

Kommentoi
Ylös
>