Oma talous

Verottaja: Lähes miljoonalla suomalaisella on liian alhainen veroprosentti

Joulukuu voi tuoda tuhansille suomalaisille ikävän yllätyksen, kun joulukuun palkkaa uhkaa verottaminen korkeammalla veroprosentilla.

Verohallinnon arvion mukaan noin 965 000 henkilöllä ylittyy verokortin tuloraja, jos he saavat loppuvuonna palkkatuloja samaa tahtia kuin tammi–elokuussa.

Jos tuloraja ylittyy, joulukuun palkkaa verotetaan korkeammalla lisäprosentilla.

Verohallinto kehottaa palkansaajia tarkistamaan verokortin tulorajan nyt, ja tekemään loppuvuodelle uuden verokortin todellisten tulojen mukaan, jos tuloraja näyttää olevan liian matala tai korkea. Uusi verokortti kannattaa tehdä OmaVerossa.

Ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta muistuttaa, että tulorajaa nostamalla voi välttyä siltä, että joulukuun tuloja verotetaan lisäprosentilla, joka on selvästi perusveroprosenttia kireämpi.

”Kun muutokset verokortin tulorajaan tekee nyt, loppuvuoden tuloja verotetaan mahdollisesti korkeammalla prosentilla usean kuukauden aikana eikä muutos yksittäisen kuukauden tuloihin ole niin jyrkkä. Jos tuloraja on toisaalta ollut liian korkea, loppuvuodesta veroja tarvitsee maksaa vähemmän”, Ylitalo sanoo.

Yksi veroprosentin muutos ei aina riitä

Ylitalo muistuttaa, että tuloraja kannattaa tarkistaa, vaikka olisikin jo muuttanut veroprosenttiaan tänä vuonna. 

”Noin 44 prosenttia niistä asiakkaista, joilla tuloraja uhkaa ylittyä, on jo tehnyt ainakin yhden uuden verokortin tänä vuonna. Erityisesti jos tuloja saa monesta paikasta tai ne vaihtelevat voimakkaasti, kannattaa tulorajaansa seurata pitkin vuotta.”

Verohallinto lähettää jo neljättä vuotta tekstiviestin sellaisille asiakkaille, joiden verokortin tuloraja uhkaa sen tietojen mukaan ylittyä. Viesteissä kehotetaan tarkistamaan tuloraja ja tarvittaessa tekemään uusi verokortti OmaVerossa. Tekstiviestejä lähetetään tänä syksynä noin 8 000 asiakkaalle.

Ylitalo kertoo, että Verohallinnon kokemusten mukaan tekstiviesti on hyvä väline muistuttaa tulorajan tarkistamisesta.

”Vuonna 2021 tekstiviestin sai lähes 7 000 asiakasta, joista 49 prosenttia teki viestin saatuaan muutoksia verokorttiinsa, Ylitalo kertoo.

Verohallinnon tekstiviesteissä lähettäjänä näkyy Vero Skatt. Niissä ei ole linkkejä mihinkään eikä niissä pyydetä asiakkailta tietoja, vaan ohjataan toimimaan tarvittaessa OmaVerossa

Näin tuloraja lasketaan

Vuoden 2022 verokortin pohjana ovat olleet vuoden 2020 verotustiedot tai vuoden 2021 aikana tehdyn muutosverokortin tiedot.

Alkuvuodesta tulleella verokortilla näkyvä tuloraja on tarkoitettu helmi–joulukuulle, eli 11 kuukaudelle. Tulorajaan on laskettu mukaan myös lomarahat.

Kun verovelvollinen tekee uuden verokortin OmaVerossa, ilmoittaa hän tämän vuoden aikana tulleet tulot sekä niistä maksamasi verot. OmaVerossa on painike, jonka kautta käyttäjä saa omat tulonsa lomakkeelle automaattisesti tulorekisterin kautta.

Kun verovelvollinen tilaa uuden verokortin, tulee hänen arvioida loppuvuoden tulot. Uuteen verokorttiin merkitty tuloraja on tarkoitettu loppuvuoden tuloille.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös