Indikaattorit

Ekonomisti: Suomen inflaatio kohoaa yhä ja lääkkeeksi kelpaa vain taantuma

Hintojen nousu näyttää nyt entistäkin sitkeämmältä haasteelta.

Tilastokeskus julkisti keskiviikkona odotetut marraskuun inflaatioluvut. Kuluttajahintojen vuosimuutos oli marraskuussa 9,1 prosenttia, kun lokakuussa inflaatio oli 8,3 prosenttia.

Marraskuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten sähkön hinnan ja asuntolainojen keskikoron nousu sekä dieselin hinnan ja kulutusluottojen korkojen nousu.

Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten ei-korvattavien reseptilääkkeiden halpeneminen.

Kuluttajahintojen kuukausimuutos oli 1,2 prosenttia, mikä johtui muun muassa sähkön hinnan kallistumisesta sekä asuntolainojen keskikoron noususta.

Euroalueella inflaatio nakertaa kuluttajien ostovoimaa vieläkin ronskimmin. Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli marraskuussa 10 prosenttia. Lokakuussa se oli 10,6 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli marraskuussa 9,1 prosenttia.

Suomen inflaatio on nyt korkeimmillaan sitten marraskuun 1983 eli peräti 39 vuoteen, toteaa Hypon ekonomisti Juho Keskinen.

”Kuluttajia kurittavat etenkin sähkön hinnan nousu peräti 66 prosentilla ja asuntolainojen keskikoron nousu yli 96 prosentilla”, Keskinen toteaa.

Vuokrat kuitenkin nousivat yleiseen kustannusten nousuun verrattuna hyvin maltillisesti vain prosentilla. Keskisen mukaan se tarkoittaa itse asiassa vuokra-asumisen muuttumista edullisemmaksi – varsinkin jos vuokralainen saa samalla vielä elinkustannusindeksiin sidottua asumistukea tai muuta indeksisidonnaista etuutta.

Asuinkustannukset nousivat marraskuussa 12,9 prosenttia viime vuodesta, mikä selittyy etenkin lämmitys- ja korkokustannusten nousulla.

”Asumismenot ovat kuluttajahintaindeksin suurin yksittäinen alaerä, ja ne muodostavat noin neljäsosan kokonaisindeksistä”, Keskinen selittää.

Energian ja elintarvikkeiden hintamuutoksista puhdistettu pohjainflaatio jatkoi Suomessa kipuamistaan 5,3 prosenttiin. Keskisen mukaan pohjainflaation nousun voidaan odottaa jatkuvan vielä sen jälkeenkin, kun varsinaiset inflaatioluvut saadaan taittumaan.

”Pohjainflaation korkea taso kertoo hintojen nousun johtuvan osaltaan kasvaneesta kokonaiskysynnästä ja ennätyksellisen kireistä työmarkkinoista. Katseet kohdistuvat nyt Euroopan keskuspankin tulevan torstain kokoukseen”, Keskinen kertoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös