Markkinakommentit

Fedin Bowman haukkana

Riittävä inflaation hidastuminen on epävarmaa Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain keskuspankin avomarkkinakomitean jäsen Michelle Bowman puhui perjantaina pankkikonferensissa Franfurtissa, Saksassa. Hän kertoi, että keskuspankin tulee olla valmis jatkamaan koronnostoja, jos inflaatio on yhä liian korkea ja työmarkkina on vahva. Koronnostot ovat tarpeen inflaation hidastamiseksi.

Vuonna 2018 Fedin avomarkkinakomitean jäseneksi nimitetty Bowman kertoi, että hän ei ole varma, onko keskuspankki onnistunut riittävästi hidastamaan taloudellista aktiviteettia ja inflaatiota. Hän kuitenkin myönsi, että korot ovat nyt talouden aktiviteettia rajoittavalla tasolla. Työpaikkojen lukumäärän supistuminen ja maltillisempi bruttokansantuotteen kasvu indikoivat heikentyvää kokonaiskysyntää.

Bowman haluaa nähdä todisteita siitä, että inflaatio on hidastumassa. Hänen mukaansa viimeisen viikon aikana julkaistut inflaatio- ja työllisyystilastot eivät ole olleet inflaatiotrendin näkökulmasta konsistentteja. Bowman seuraa tarkasti tulevia makrotalouden tilastoja ja muodostaa niiden pohjalta näkemyksensä keskuspankin kesäkuun kokoukseen.

Yhdysvaltain keskuspankki nosti ohjauskorkoa 25 korkopistettä 3. toukokuuta. Ohjauskorko nousi välille 5,00-5,25 prosenttia. Keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell vihjasi viime korkokokouksen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa, että seuraavassa korkokokouksessa kesäkuussa harkitaan taukoa koronnostoissa.

Bowmanin kommentit ovat keskimääräistä keskuspankkiiria haukkamaisempia. Maaliskuun korkokokouksessa enemmistö keskuspankkiireista ennusti koronnostojen päättymistä toukokuun kokouksessa, osittain pankkiongelmien vuoksi.

Tällä hetkellä Fedin keskuspankkiireista merkittävä vähemmistö on tulevien koronnostojen kannalla, vaikka talouskasvu olisi ennusteiden mukaista. Fedin mediaaniennuste oli maaliskuussa, että Yhdysvaltain bruttokansantuote kasvaa 0,4 prosenttia tänä vuonna.

Bowman kertoi odottavansa, että pankit kiristävät lainanantoa kasvaneiden rahoituskustannusten vuoksi. Lisäksi rahoituslähteiden vaihtoehtojen lukumäärä on pienentynyt pankkiongelmien takia. 

Edellisen kerran Fedin ohjauskorko oli yhtä korkea ennen finanssikriisiä, tarkemmin sanoen aikavälillä 29.6.2006 – 18.9.2007.

Yhdysvaltain keskuspankilla on edelleen matkaa kahden prosentin inflaatiotavoitteeseen. Kuluttajahinnat nousivat Yhdysvalloissa 4,9 prosenttia vuodessa. Inflaatio oli 0,4 prosenttia kuukaudessa. Pohjainflaatio oli 5,5 prosenttia. Siinä ei ole mukana ruoan ja energian hintakehitystä. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös