Sijoitusuutiset

Tutut Helsingin pörssin suuryhtiöt kiinnostavat nyt piensijoittajia

Piensijoittajien sijoitusaste nousi koko alkuvuoden ja lisäsijoitusten teko jatkui toisen kvartaalin tuloskauden alla.

Nordnet Suomi maajohtaja Suvi Tuppurainen
Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Helsingin pörssin yleisindeksin pisteluku päätyi kesäkuun lopussa siihen missä se oli kuun alussa. Lähestyvä toisen vuosineljänneksen tuloskausi piristi indeksikehitystä kuukauden lopussa.

Kesäkuussa Nordnet Suomen asiakkaat netto-ostivat kaikkia sijoitusinstrumentteja vuoden toiseksi kiivaimmalla tahdilla, jopa 138 miljoonalla eurolla.

Koko Helsingin pörssin euromääräinen vaihto laski vuodentakaisesta kesäkuusta 14,9 prosenttia. Koko pörssin kauppojen kappalemäärät putosivat 33,9 prosenttia edellisvuoden vertailukaudesta. Pörssin kaupankäynti hiipui toukokuun 2023 euromääräisestä aktiviteetista 8,7 prosenttia.

Myös kappalemääräinen kaupankäynti hiljeni edelliskuuhun verrattuna 11,1 prosenttia Nordnetin osuuden ollessa yksityissijoittajien suosimista välittäjistä suurin 9,7 prosentilla kauppojen kappalemäärästä.

Osakeostot ja sijoitusasteen nostaminen jatkuivat kesäkuussa.

”Koko alkuvuoden tavoin yksityissijoittajat näkivät edelleen vallitsevassa epävarmuudessa oston paikan. Juhannusviikon kurssilaskussa Nordnetin suomalaisasiakkaat netto-ostivat sijoituskohteita enemmän kuin kahtena edeltävänä viikkona yhteensä”, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Tuppuraisen mukaan kesäkuussa suomalaisasiakkaat lisäsivät kotimaisten osakkeiden nettomääräistä omistustaan arvo-osuustileillä ja osakesäästötileillä yhteensä 55 miljoonalla eurolla.

Nordnetin suomalaisasiakkaat ovat Tuppuraisen mukaan lisänneet sijoituksiaan vuoden 2023 alkupuoliskolla nettomääräisesti poikkeuksetta joka kuukausi.

”Tämä kuvastaa vahvaa uskoa elpymiseen vuoden jälkipuoliskolla ja osakkeiden kykyyn torjua parhaiten inflaatiota.”

Helsingin pörssin suuryhtiöiden osakkeet kiinnostivat eniten piensijoittajia. Tuppuraisen mukaan toukokuun tavoin Neste kiritti ostoslistaa myös kesäkuussa.

”Nesteen osakekurssi putosi toisella vuosineljänneksellä 22 prosenttia. Kesäkuussa Nordnet Suomen asiakkaat netto-ostivat osaketta 14 miljoonalla eurolla. Yhtiön noin kymmenvuotinen menestystarina kiinnostaa suurta joukkoa yksityissijoittajia ja luottamus sen jatkumiseen turbulenssin jälkeen on vahva.”

Kokonaisuutena yksityissijoittajat lisäsivät kesäkuussa osakeomistuksiaan suorissa sijoituksissa ennen kaikkea Helsingin pörssin suuryhtiöissä, Tuppurainen toteaa.

”Kuukauden netto-ostetuimpien osakkeiden listalle ei käytännössä muita yhtiöitä mahtunutkaan. Tämä osoittaa, että epävarmoina aikoina sijoittajakansa luottaa markkina-asemansa jo vakiinnuttaneisiin yhtiöihin.”

Ulkomaisista osakkeista Viaplay ja Tesla johtivat kauppatilastoja.

”Kesäkuun alussa näkymiään heikentänyt Viaplay oli Nordnetin suomalaisasiakkaiden kuukauden euromääräisesti netto-ostetuin ulkomainen osake sekä arvo-osuustileillä että osakesäästötileillä. Toiseksi kaupankäyntisuosikiksi nousi vuoden alusta jopa yli sata prosenttia kohonnut Teslan osake, joka oli vaihtomäärien kärjessä kaikilla mittareilla”, kertoo Tuppurainen.

Kommentoi
Ylös
>