Sijoitusstrategiat

Sijoitusguru Howard Marks: Muutamat tähtisijoitukset takaavat sijoitussalkun menestyksen

Kuuluisa sijoittaja on julkaissut jälleen arvostetun ja odotetun sijoittajakirjeensä.

Howard Marks sijoittaja

Howard Marks on legendaarinen arvosijoittaja, joka on erikoistunut syvään arvosijoittamiseen ja erikoistilanteisiin, kuten luotto- ja vaikeuksissa oleviin velkoihin sijoittamiseen.

Hän on Oaktree Capital Managementin, maailman suurimman vaikeuksissa oleviin arvopapereihin sijoittavan yrityksen, toinen perustaja ja puheenjohtaja. Vuonna 2022 Marks oli 2,2 miljardin dollarin nettovarallisuudellaan Forbesin miljardöörien listalla sijalla 1365.

Sijoitusyhteisö ihailee Marksia hänen sijoitusmuistioistaan, joissa kerrotaan yksityiskohtaisesti hänen sijoitusstrategioistaan ja näkemyksistään taloudesta ja jotka julkaistaan julkisesti Oaktreen verkkosivustolla.

Warren Buffett sanoo lukevansa Marksin sijoituskirjeet heti ensitöikseen. Marks on yksi Oaktree Capitalin perustajista ja hänen näkemyksiään markkinoista seurataan tarkasti.

Näin Howard Marks sijoittaa

Marks keskittyy riskienhallintaan ja sanoo, että sijoittajien tulisi laatia sijoitusstrategia henkilökohtaisen tilanteensa mukaan ja kysyä itseltään, ovatko he enemmän huolissaan rahan menettämisen riskistä vai mahdollisuuksien menettämisen riskistä.

Marks uskoo, että on vaikea saada sijoitusetua tutkimuksen avulla, koska niin monet älykkäät ihmiset tekevät sitä jo; keinoja saada etua ovat nykyisten yritystietojen sisältämien seurausten parempi päätteleminen, sijoittamisen psykologian hallinta sekä liiketoiminta- ja markkinasyklin nykyisen vaiheen arviointi.

Hän toivoo saavansa keskimääräisen tuoton nousumarkkinoiden aikana ja minimoivansa tappiot karhumarkkinoiden aikana, koska hän uskoo, että tappiot aiheuttavat enemmän haittaa kuin mitä tahansa hyötyä sijoittajat saavat voitoista.

Marks suosii markkinoiden ajoitusstrategioiden käyttöä, jotta hänellä olisi käteisvaroja sijoitettavaksi laskusuhdanteen aikana.

Marks on nyt julkaissut uusimman sijoittajakirjeensä. Tässä yhteenveto sen ydinkohdista.

Asiat on tehtävä toisin

Ensinnäkin jos sijoittaja haluaa tehdä parempaa tuottoa, on tehtävä asiat toisin kuin muut.

”Et voi menestyä paremmin kuin markkinat, jos seuraat joukkoa. Jos haluat kuulua rahanhoitajien viiden prosentin kärkijoukkoon, sinun on oltava valmis olemaan myös viiden prosentin alapäässä.””, Marks huomauttaa.

Riskienhallinnan merkitys

Marksin mukaan sijoittajan kannattaa keskittyä riskienhallintaan. Hänen mukaansa loistava sijoittaminen on keskittymistä ensin riskienhallintaan ja vasta sitten tuottoihin.

”Jos pystyt välttämään häviäjiä, voittajat huolehtivat itsestään”, hän toteaa.

Tämä sääntö on hyvin samanlainen kuin Warren Buffettin kuuluisat ensimmäiset sijoitussäännöt: ”Sääntö nro 1: älä koskaan menetä rahaa. Sääntö nro 2: älä koskaan unohda sääntöä nro 1.”

Riskienhallinnan merkitys

Marksin mukaan on tärkeää ymmärtää riskien hallinnan ja riskien välttämisen ero.

Riskin välttäminen tarkoittaa sitä, että sijoittaja ei tee mitään, jos lopputulos on epävarma. Riskienhallinta tarkoittaa puolestaan sitä, että sijoittaja kieltäytyy ottamasta riskejä, joista häntä ei sijoittajana palkita.

Riskien välttäminen ja sijoittaminen eivät sovi yhteen. Sijoittaja ottaa aina riskin, mutta tärkeää on kuitenkin hallita riskiä.

Riskienhallinta koostuu kahdesta asiasta. Sijoittajan tulee välttää riskejä, jotka ovat riskinkantokyvyn ulkopuolella. Sijoittajan tulee myös välttää riskejä, jotka eivät tarjoa sopivaa voittopalkkiota.

Epäonnistumisen hyväksyminen

Marksille kysymys ei ole siitä, tuleeko sijoittajalla olemaan tappiollisia sijoituksia. Kysymys on siitä, kuinka paljon tappioita tulee olemaan ja kuinka huonoja ne ovat verrattuna voittajiin.

Tähtisijoitukset

Sijoittamisen perimmäinen tavoite on pitkän aikavälin ylituotto. Marksin mukaan menestyksekkääseen sijoitusuraan tarvitaan vain muutama erittäin suuri voittajasijoitus.

Voittojen kotiuttaminen kyllä turvaa sen, että yksittäinen sijoitus on varmasti voitollinen. Se voi Marksin mukaan kuitenkin tarkoittaa myös sitä, että sijoittaja ei tule koskaan kovin rikkaaksi.

Häviäjien välttäminen takaa suojaa alaspäin, mutta parhaan mahdollisen vaihtoehdon omistamatta jättämisen vaihtoehtoiskustannukset voivat olla valtavat.

Hyvän tuoton taika on löytää ne muutamat huipputuottoisat sijoituskohteet ja, mikä vielä tärkeämpää, pitää niistä kiinni.

Riskin kantamisen rooli

Mitä enemmän sijoittaja ottaa riskejä, sitä korkeampi odotettu tuotto, sitä suurempi mahdollisten tulosten volatiliteetti vaihteluväli ja sitä suurempi mahdollisuus huonoon lopputulokseen.

Korkotulot

Korkosijoituksissa mahdollisten tulosten volatiliteetti on osakesijoituksia pienempi. Korkosijoituksista vähäriskisimpiä ovat valtiolainat, sen jälkeen tulevat yrityslainat ja riskisimpiä korkosijoituksia ovat korkean tuoton joukkovelkakirjat.

Osakkeet

Osakkeet ovat joukkovelkakirjalainoja riskialttiimpia. Howard Marks näkee pienimmän riskin sijoittamisessa Yhdysvaltoihin.

Kehittyvillä osakemarkkinoilla riski on sen sijaan suurin.

Sijoitustyylit

Howard Marks toteaa, että menestyksekäs sijoittaminen on häviäjien välttämistä voittajien tavoittelun sijaan.

Toisin sanoen: älä koskaan sijoita kohteeseen, joka on ”The Next Big Thing” eli ”seuraava suuri juttu”. Ilmaisua käytetään kuvaamaan jotain, jonka ennustetaan olevan seuraava suuri tai merkittävä ilmiö, trendi tai innovaatio.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös