Oma talous

ASP-lainojen ehtoihin tulossa muutoksia

Ympäristöministeriö valmistelee ASP-korkotukilainojen enimmäismäärien korottamista.

ASP-säästäminen on nuorille suunnattu ensiasunnon säästämiskeino. Se on asuntosäästöpalkkiolakiin perustuva järjestelmä, jonka avulla valtio tukee nuoria ensimmäisen omistusasunnon hankinnassa.

ASP-korkotukilainan etuja ovat veroton korko ja lisäkorko säästöille, alhaisempi korko kuin muiden vastaavien pankin myöntämien ensiasuntolainojen korko, valtion korkotuki kymmenen vuoden ajaksi sekä maksuton valtiontakaus.

Tällä hetkellä ASP-tilin voi avata 15–39-vuotias, joka ei ole aiemmin omistanut asuntoa. Ikärajaa laskettiin viimeksi vuonna 2016. Kun asunnon hankintahinnasta on säästetty vähintään 10 prosenttia, pankki voi myöntää ASP-lainan. Loppuosalle eli 90 prosentin lainaosuudelle ASP-korkotukilainaa lainanottaja voi saada maksuttoman valtiontakauksen. 

Petteri Orpon (kok.) hallituksen ohjelmaan on kirjattu ASP-järjestelmän kehittäminen ja muun muassa alaikärajan poisto.

Asetusmuutoksen valmistelu on käynnistetty nopealla aikataululla osana budjettiriihessä päätettyjä asuntorakentamista vauhdittavia toimenpiteitä.

”Asuntomarkkinoiden suhdannetilanne avaa mahdollisuuksia ensiasunnon ostajille, kun tarjontaa on runsaasti ja asuntojen hinnoissa on neuvotteluvaraa. Hallitusohjelman mukaisesti nostamme ASP-korkotukilainojen enimmäismääriä. Tämä laajentaa ASP-säästäjien mahdollisuuksia tarpeitaan vastaavan asunnon hankintaan”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.).

Miksi ASP-lainojen enimmäismääriä halutaan korottaa?

Asuntosäästöpalkkiojärjestelmän (ASP) tarkoituksena on lisätä pitkäjänteistä asuntosäästämistä ja parantaa mahdollisuuksia ensiasunnon hankintaan.

ASP-tilille säästäneelle ensiasunnon ostajalle myönnetään korkotukilaina. Lainan alueellisista enimmäismääristä säädetään asetuksella.

ASP-korkotukilainan enimmäismäärien korottamisen tavoitteena on helpottaa ensiasunnon ostamista tai rakentamista. Valtiovarainministeriön ja ympäristöministeriön yhteinen asiantuntijatyöryhmä suositteli aiemmin syksyllä korotusta yhtenä toimenpiteenä asuntorakentamisen suhdannetilanteeseen vastaamiseksi.

Ensiasunnon kauppa vaikuttaa usein suoraan muuhunkin asuntojen vaihdantaan asuntomarkkinoilla, kun pienemmän asunnon hankkiminen käynnistää useamman asunnon myynnin ketjun.

Enimmäismääriä on korotettu viimeksi vuonna 2021. Lisäksi vuoden 2023 alusta kaksi lainansaajaa on voinut saada 1,5-kertaisen lainan asuntoa kohden. Nyt enimmäismääriä ehdotetaan nostettavaksi 15 000–25 000 eurolla.

Suurin korotus olisi Espoon, Kauniaisten ja Vantaan alueella, jossa tällä hetkellä 44 prosenttia ASP-lainalla ensiasunnon ostajista nostaa enimmäismäärän lainaa. Enimmäismääriä nostettaisiin myös muilla alueilla. Uudet enimmäismäärät tulisivat voimaan 1. huhtikuuta 2024.

ASP-laina toimii kaikissa suhdannetilanteissa

Suomessa toimivia finanssialan yrityksiä edustava Finanssiala pitää hyvänä, että ASP-lainojen enimmäismääriä tarkastellaan säännöllisesti.

”Finanssiala pitää hyvänä, että ASP-lainojen enimmäismäärien ajantasaisuutta tarkastellaan säännöllisesti. Tämä lisää ASP-järjestelmän houkuttelevuutta ensiasunnon ostajille. On myös hyvä, että luotonantajille annetaan riittävästi aikaa tehdä muutosten edellyttämät päivitykset tietojärjestelmiinsä”, sanoo Finanssiala ry:n johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila.

Mattila haluaa pankit mukaan valmisteluun, sillä ASP on pankkien ja valtion yhteinen ponnistus, jolla tuetaan nuorten ensimmäisen asunnon hankintaa.

”Järjestely on osoittanut toimivuutensa niin lamassa kuin nousukaudenkin aikana”, Mattila toteaa.

Kommentoi
Ylös
>