Makrotalous

Mikä Suomen taloudessa on pielessä? – Etla: verotuksen painopistettä muutettava

Suomen on muutettava uusiin investointeihin kohdistuvia kannustimia, jotta talous saataisiin vihdoin kunnon kasvuun.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA:n toimitusjohtaja Aki Kangasharju keskustelee #neuvottelija-jaksossa Suomen talouden madonluvuista.

Suomen bruttokansantuote on kasvanut vaisusti ja ajoittain laskenutkin finanssikriisin jälkeen. Bruttokansantuotteen kasvu ei ole yltänyt kertaakaan yli neljän prosentin sitten vuoden 2007. Bruttokansantuote asukasta kohden oli Suomessa vuonna 2022 vain 0,2 prosenttia korkeampi kuin vuonna 2008.

Suomen talous romahti vuosina 2008–2015 eikä ero vertailumaihin ole juuri pienentynyt sen jälkeen, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (ETLA) toimitusjohtaja Aki Kangasharju painottaa. Hänen mukaansa nyt nähtävissä olevalla kasvupotentiaalilla Suomi ei pysty ylläpitämään nykyisen tasoista hyvinvointiyhteiskuntaa.

Kasvun aikaansaamisesta on tullut Suomelle vaikea rasti.

”Kasvu on saatava nopeutumaan tai julkisen sektorin alijäämä joudutaan poistamaan pelkästään julkista taloutta pienentämällä. Verotuksen kiristäminen ei auta hitaan kasvun oloissa, koska se hidastaa kasvua entisestään. Ilman leikkauksia julkiset menot kasvavat trendimäisesti indeksikorotusten ja työvoimakustannusten nousun vuoksi. Heikot odotukset kasvusta toteuttavat itseään ja kasvun aikaansaaminen käy koko ajan vaikeammaksi ikääntymisen vuoksi”, Kangasharju toteaa Etlan tiedotteessa.

Vaikka inflaatioshokki ja korona tulivat ja menivät – olemme silti pulassa, Kangasharju väittää uudessa kirjassaan Talouden ilmestyskirja — Velka, inflaatio, nollakasvu ja politiikan umpikuja.

Kangasharjun mukaan Suomea uhkaavat ongelmat, joita päättäjämme eivät näytä pystyvän ratkaisemaan.

Kirjassaan Kangasharju varoittaa myös vaaroista, joita poliitikkojen flirttailua modernin rahateorian kanssa aiheuttaa. Verotuksen kiristäminen ei hänen mukaansa ole ratkaisu Suomen ongelmiin.

Etla on koostanut listan konkreettisia toimia, joilla Suomen talous saataisiin kasvuun. Tutkimuslaitos muun muassa suosittaa kasvun tukemista verotuksella eli verotuksen painopisteen muuttamista selkeämmin yrittämistä, investointeja ja työllisyyttä tukevaksi.

Suomen on muutettava uusiin investointeihin kohdistuvia kannustimia niin, ettei efektiivinen verokanta ole ainakaan verrokkimaiden keskiarvon yläpuolella.

Etlan mukaan yritysverotukseen liittyvien ongelmien lisäksi Suomessa on verrokkimaiden kireimpiin kuuluva pääomatuloverotus. Se pienentää kannustinta investoida osinkojen verotuksen vuoksi ja kannustinta säästää talletusten tuotoista maksettavien verojen vuoksi.

Aki Kangasharju keskustelee Suomen talouden ongelmista ja heikosta talouskasvusta #neuvottelija-jaksossa 229 Sami Miettisen kanssa.

Tutustu tästä muihin #neuvottelija-jaksoihin.

Kommentoi
Ylös
>