Indikaattorit

Konkurssit jatkavat kasvuaan – rakennusalan ahdinko on syvä

Yksistään helmikuussa haettiin 80 rakennusalan yritystä konkurssiin.

Tilastokeskuksen mukaan helmikuussa 2024 pantiin vireille 342 konkurssia, mikä on 18 konkurssia enemmän kuin edellisen vuoden helmikuussa.

Helmikuussa pantiin vireille myös selvästi enemmän konkursseja kuin edelliskuussa. Tammikuussa 2024 pantiin vireille 298 konkurssia. Siten konkurssien määrä nousi kuukaudessa 15 prosenttia. Viimeisen 12 kuukauden aikana konkurssien määrä oli 16 prosenttia suurempi kuin sitä edeltäneenä 12 kuukauden ajanjaksona.

Helmikuussa 110 muiden palveluiden toimialalla toimivaa yritystä haettiin konkurssiin. Näissä yrityksissä 398 henkilötyövuotta oli konkurssiuhan alla. Muiden palveluiden toimiala käsittää muun muassa informaatio- ja viestintäpalvelut, rahoitus- ja vakuutustoiminnan, kiinteistöalan toiminnan, ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan, hallinto- ja tukipalvelut, koulutuspalvelut, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä taide-, viihde- ja virkistystoiminnan.

Samaan aikaan haettiin konkurssiin 80 rakennusalan yritystä ja näissä konkurssiuhan alla oli 555 henkilötyövuotta. Majoitus- ja ravitsemistoiminnan alan yrityksiä oli vastaavasti 45 kappaletta ja henkilötyövuosia 219.

Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesalan viestipalvelu X:ssä julkaisema kuvaaja osoittaa, että rakennusalalla konkurssit ovat kasvaneet nopeimmin.

Rakennusala on kärsinyt erityisesti korkojen noususta, joka on romahduttanut asuntokaupan.

Tilastokeskuksen mukaan uudisrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia loka-joulukuun 2023 aikana yhteensä 5,5 miljoonaa kuutiometriä, mikä oli 27 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Samaan aikaan rakennushankkeita valmistui 8,4 miljoonaa kuutiometriä, 32 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kommentoi
Ylös
>