Sijoitusuutiset

Kolaus tekoälybuumille – sirujättien osakkeet syöksyssä

Suurten siruvalmistajien osakkeet putoavat yhtä nopeasti kuin ovat nousseet viime kuukausina.

Super Micro Computer Nvidia sirujätit
Nvidian (NVDA) ja Super Micro Computerin (SMCI) kurssikehitys vuonna 2024. Kuva: Koyfin.

Yhdysvaltain osakkeet olivat perjantaina enimmäkseen laskussa, ja S&P 500 laski kuudetta päivää peräkkäin. Indeksi koki tällä viikolla toistaiseksi huonoimman viikkokehityksensä tämän vuoden aikana.

Mahtiseitsikon osakkeet ovat pelkästään perjantaina menettäneet 400 miljardia dollaria yhteenlasketusta markkina-arvostaan. Sirujätti Nvidia aiheutti puolet seitsemän teknojätin romahduksesta ja sen markkina-arvo on laskenut 200 miljardia dollaria.

Nvidia on nyt virallisesti karhumarkkinassa, sillä se on laskenut 20 prosenttia vain kuukausi sitten saavutetusta kaikkien aikojen korkeimmasta tasostaan. Osakkeen markkina-arvo on laskenut huimat 400 miljardia dollaria maaliskuun 8. päivän jälkeen.

Siruvalmistajat ovat kokonaisuutena nyt menettäneet markkina-arvojaan lähes biljoona dollaria eli tuhat miljardia dollaria viimeaikaisista huippulukemistaan.

Super Micro Computerin tuleva tulosraportti epäilyttää

Samaan aikaan toinen siruvalmistaja, Super Micro Computer, on laskenut 40 prosenttia viimeaikaisesta huipputasostaan.

Yhtiön osake romahti perjantaina peräti 23 prosenttia, kun sijoittajat ovat huolissaan tulevan tulosraportin vahvuudesta.

Super Micro Computerin kurssilaskun taustalla oli yhtiön ilmoitus, jossa se kertoi julkaisevansa kolmannen neljänneksen tulostuloksensa 30. huhtikuuta, mutta ei ilmoittanut tulostaan etukäteen, kuten se teki tammikuussa toisen neljänneksen tulostuloksensa osalta.

Yritykset ilmoittavat Yhdysvalloissa usein tuloksensa etukäteen, kun tulos ylittää huomattavasti Wall Streetin konsensusarviot.

Super Micro Computerin tulosjulkistuksen puuttuminen herätti Wall Streetillä huolta siitä, että yhtiön tuleva tulosraportti ei ole yhtä vahva kuin viime vuosineljänneksellä ja saattaa lopulta jäädä analyytikoiden odotuksista.

Yhtiö on kasvanut hurjasti viime vuoden aikana, kun sen tekoälyllä varustettujen palvelinten kysyntä on noussut pilviin. Osake on noussut perjantain kurssiromahduksen jälkeenkin 560 prosenttia vuodessa. Yhtiö nostettiin S&P 500 -listalle pienen kokoluokan Russell 2000 -indeksistä aiemmin tänä vuonna.

Pelko tarttui muihinkin siruyhtiöihin

Super Micro Computerin palvelinratkaisuihin asennetaan Nvidian siruja, joten sijoittajat näyttävät tulkitsevan Super Micro Computerin tulevan tulosraportin mahdollisen heikkouden merkitsevän huonoja uutisia myös tulevalta Nvidian tulosraportilta.

Epäilevät tunnelmat tarttuivat muihinkin siruvalmistajiin.

Siruyhtiöihin keskittynyt VanEck Semiconductor -indeksi laski 4,5 prosenttia, ja Arm-yhtiön osakkeet laskivat 17 prosenttia perjantaina. Arm myy eräänlaista immateriaalioikeuksia siruille, joiden katsotaan täydentävän Nvidian grafiikkaprosessoripohjaisia tekoälypalvelimia. Lisäksi AMD:n, Nvidian ensisijaisen GPU-kilpailijan, osakkeet laskivat viisi prosenttia.

Berenberg-yhtiön strategia- ja tutkimusjohtaja Ulrich Urbahn kertoo uutistoimisto Bloombergille olevansa edelleen hieman alipainossa yhdysvaltalaisissa osakkeissa, koska ne ovat kaikkein täyteen hinnoitelluimmat ja kalleimmat markkinat.

”Uskomme, että Yhdysvaltain osakkeiden nousu on rajallista, kunnes saamme lisää selkeyttä Yhdysvaltain vaalien jälkeen”, hän kertoo.

Korjaus: Siruvalmistajat eivät ole menettäneet triljoona dollaria markkina-arvojaan, vaan biljoona dollaria. Virhe korjattu 21.4.2024 klo 9.40.

3 kommenttia
  • Matti Maatikko sanoo:

    > Siruvalmistajat ovat kokonaisuutena nyt menettäneet lähes triljoona dollaria eli tuhat miljardia dollaria viimeaikaisista huippulukemistaan.

    Tuhat miljardia on biljoona, ei triljoona.

  • Ylös
    >