Markkinakommentit

Sijoitusammattilainen: Teslan vaisut toimitusluvut ovat varoitusmerkki

Teslan yllättävän suuri toimitun romahdus on sekä uhka että mahdollisuus osakesijoittajalle.

Teslan osakkeesta on tänä vuonna sulanut lähes kolmannes. Osake laski tiistaina 4,9 prosenttia, kun yhtiö julkisti ensimmäisen vuosineljänneksen odotuksia heikommat sähköautojen toimitusluvut.

Sähköautovalmistaja myi vajaat 387 000 ajoneuvoa ensimmäisellä neljänneksellä, mikä on 20 prosenttia vähemmän kuin edellisellä neljänneksellä ja 8,5 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Analyytikot olivat odottaneet noin 450 000 auton toimitusmääriä alkuvuonna.

Kyseessä oli yrityksen ensimmäinen vuositason myyntipudotus vuodesta 2020 alkaneen pandemian jälkeen.

Heikot toimitusluvut johtuivat yhtiön mukaan tuotanto-ongelmista Saksan tehtaalla, kun Punaisenmeren merikuljetuksiin kohdistuneiden hyökkäyksien vuoksi tehdas ei saanut osia. Lisäksi maaliskuussa tehdas jouduttiin sulkemaan toistamiseen tulipalon vuoksi.

Varainhoitoyhtiö deVere Groupin toimitusjohtaja Nigel Green, esittää, että Teslan viimeisimmät luvut ovat varoitusmerkki, mutta myös mahdollisuus sijoittajille.

”Teslan viimeaikainen myynnin notkahdus, joka on ensimmäinen vuositason lasku sitten pandemian alkamisen, toimii mikrokosmoksena laajemmista markkinatrendeistä”, hän toteaa.

Kysynnän lasku on hänen mukaansa merkki varovaisesta kuluttajatunnelmasta, jonka voidaan odottaa aiheuttavan markkinoiden volatiliteettia.

”Samankaltaisilla aloilla toimivat yritykset, jotka perustuvat harkinnanvaraiseen kulutukseen, kuten Applen ja Niken kaltaiset suuret kotitalousnimet, kohtaavat samankaltaisia haasteita. Kuluttajien kulutuksen väheneminen vaikuttaa niiden tulokseen.”

Tesla, Apple ja Nike ovat siis esimerkkejä yrityksistä, joiden myymät tuotteet eivät ole kuluttajien välttämättömyystuotteita. Kuluttajat voivat tinkiä niiden hankinnoista esimerkiksi epävarmuuden kasvun tai ostovoiman heikkenemisen vuoksi. Varsinkin Yhdysvalloissa on korkea inflaatio sekä nostanut kuluttajien epävarmuutta että nakertanut ostovoimaa.

Vaikka Teslan vaimea tulos voi olla merkki laajemmista haasteista ja turbulenssista, se kuitenkin tarjoaa tarkkasilmäisille sijoittajille myös ostomahdollisuuksia, Green uskoo.

”Markkinoiden volatiliteetti luo mahdollisuuksia hankkia laadukkaita sijoituskohteita alennetuin hinnoin, mikä tarjoaa mahdollisuuden huomattaviin pitkän aikavälin voittoihin”, Nigel Green esittää.

Greenin mukaan sijoittajien kannattaa pitää silmällä fundamenteiltaan vahvoja yrityksiä, joiden osakekursseja lyhyen aikavälin vastatuulet ovat painaneet.

”Tunnistamalla aliarvostettuja kohteita, joilla on vankat kasvunäkymät, saadaan todennäköisesti merkittäviä tuottoja, kun markkinatunnelmat lopulta vakiintuvat.”

Lisäksi disruptiiviset teknologiat ja innovatiiviset liiketoimintamallit tarjoavat kasvumahdollisuuksia jopa markkinaturbulenssin keskellä. Yritykset, jotka hyödyntävät tekoälyn kaltaisia edistysaskeleita, ovat valmiita hyödyntämään kuluttajien muuttuvia mieltymyksiä ja uusia markkinasuuntauksia.

Teslan viimeaikainen myynnin romahdus korostaa haasteita, joita kuluttajien harkinnanvaraisesta kulutuksesta riippuvaiset yritykset kohtaavat, Green toteaa.

”Odotamme tämän jatkuvan lyhyellä aikavälillä tahmeiden inflaatiopaineiden vuoksi. Mutta niin kauan kuin haasteet jatkuvat, tarkkasilmäiset sijoittajat hyödyntävät ostomahdollisuuksia.”

Kommentoi
Ylös
>