Sijoitusuutiset

Piensijoittajat onkivat pohjilta lähes kanveesiin lyötyä Nestettä

Piensijoittajien 10 suosikkiosaketta ovat kaikki hyviä osingonmaksajia.

Neste pörssiyhtiö

Helsingin pörssin yleisindeksi laski ensimmäisen vuosineljänneksen aikana noin kolme prosenttia. Nordnetin suomalaiset yksityissijoittajat lisäsivät kuitenkin sijoituksiaan laskeviin kursseihin taukoamatta koko alkuvuoden. Sijoitusaste nousi maaliskuussa kaikissa sijoitusinstrumenteissa yhteensä 132 miljoonalla eurolla.

Koko Helsingin pörssin euromääräinen vaihto putosi kuitenkin vuodentakaisesta maaliskuusta 30,3 prosenttia. Myös koko pörssin kauppojen kappalemäärät vähenivät 34,9 prosenttia edellisvuoden vertailukaudesta.

”Yleisesti osakkeet kiinnostivat maaliskuussa tammi-helmikuuta vähemmän ostoinnostuksen kohdistuessa ensisijaisesti rahastoihin, joihin virtasi kuukauden aikana noin 88 miljoonaa euroa lisää pääomia”, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Tuppuraisen mielestä yllättäen osinko-osakkeet eivät kohdanneet edellisvuoden maaliskuun tavoin erityistä ostoryntäystä.

”Esimerkiksi Fortumin ja Nordean netto-ostomäärät jäivät yhtiöiden kokoluokkaan ja omistajakunnan laajuuteen nähden vaatimattomiksi. On silti täysin mahdollista, että huhtikuussa yhtiökokouksiaan pitävät suuret UPM-Kymmenen ja Sammon kaltaiset osinkoyhtiöt saavat vielä osakseen osinkosijoittajien huomiota”, jatkaa Tuppurainen.

Tekeekö Neste käänteen?

Nesteen kotimainen omistus on kasvanut samalla, kun osake on syöksynyt yhä alemmas.

Vuoden alusta yhtiön markkina-arvo on laskenut 23 prosenttia ja vuodessa jopa 45 prosenttia. Samalla Neste oli Nordnetin suomalaisasiakkaiden maaliskuun netto-ostetuin osake.

”Moni yksityissijoittaja uskoo Nesteen 2010-luvun menestyksen jatkuvan, vaikka 2020-luvun alku onkin ollut yhtiölle kuoppainen. Nesteen ulkomainen omistus on vähentynyt 12 kuukauden aikana noin kolme prosenttiyksikköä, siinä missä yhtiön kotimaisten omistajien määrä on kasvanut kurssilaskussa trendinomaisesti. Suomalaiset yksityissijoittajat ottavat nyt siis rohkeasti näkemystä vastavirtaan”, analysoi Tuppurainen.

Yksi syy Nesteen kurssilaskulle on se, että päästöoikeuskauppa heiluttaa uusiutuvien tuottajia Yhdysvalloissa tällä hetkellä rajusti. Lisäksi Nesteen kilpailijat rakentavat uutta uusiutuvien polttoaineiden tuotantokapasiteettia samalla, kun Neste kamppailee Singaporen tehdaslaajennuksen ongelmien kanssa.

Uusiutuvien polttoaineiden kysyntä on maailmalla kuitenkin suurta.

Uusien raaka-aineiden ja prosessien avulla uusiutuvien polttoaineiden tuotanto voi kasvaa merkittävästi yli 1 000 megatonniin öljyä vuoteen 2040 mennessä, mikä riittäisi korvaamaan kaikki lento- ja meriliikenteessä käytettävät sekä merkittävän osan tieliikenteen fossiilisista polttoaineista.

Uusiutuvien polttoaineiden liiketoiminta on siksi Nesteelle kohtalonkysymys, ja sijoittajia ja analyytikoita kiinnostaa erityisesti uusiutuvien tuotteiden näkymät. Keskeiset Nestettä koskevat kasvuodotukset liittyvät juuri niihin.

Yhtiön kasvupanostukset kohdistuvatkin täysin uusiutuviin tuotteisiin, ja Nesteen tavoitteena on tuottaa pelkästään uusiutuvia polttoaineita 10 vuoden kuluttua. Yhtiön uusiutuvien polttoaineiden liiketoimintaa ei rajoitakaan kysyntä, vaan tuotantokapasiteetti. Siksi yhtiö panostaa yhä enemmän tuotannon kasvattamiseen.

Yhtiön mukaan uusiutuvien tuotteiden kysyntänäkymät ovat parantuneet yli 10 prosentilla sitten kesäkuun 2023, jolloin yhtiö esitti asiasta arvioita pääomamarkkinapäivänsä yhteydessä. Näkymien parantuminen johtuu osin regulaatiokehityksen etenemisestä.

Erityisesti uusiutuvasta lentopolttoaineesta odotetaan paljon. Sen kokonaismarkkinat ovat vielä pienet, vain alle miljoonaa tonnia, mutta vuosina 2024-2025 sen odotetaan kaksinkertaistuvan edellisestä vuodesta ja yltävän noin 15 miljoonaan tonniin vuonna 2030.

Kaikki netto-ostetuimmat osinkoyhtiöitä

Nesteen lisäksi suomalaiset piensijoittajat suosivat edelleen Helsingin pörssin osinkoyhtiöitä. Netto-ostetuimpien listalla kaikki 10 kärkiyhtiötä maksavat muhkeita osinkoja.

Sijoittaja Tomi Lahti kiinnittää huomioita listan osinkoyhtiöiden suosioon.

”Kyllä Suomi on osinkokansakunta, kuten eräs osakas eilen Nokian yhtiökokouksessa totesi, kun kritisoi niitä omien osakkeiden ostoja”, hän kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Kommentoi
Ylös
>