Verottaja: Yhä useammin huippuosaaja avustaa talousrikoksia

Verohallinnon mukaan yhä useampaa talousrikosta avustaa lain, verotuksen tai rahoituksen ammattilainen.
puku kello rikas vauras mies talous sijoittaminen puku kello rikas vauras mies talous sijoittaminen

Verohallinto ja useat muut viranomaiset ovat huolissaan ilmiöstä, jossa omassa työssään toimivat ammattilaiset avustavat talousrikollisia rikosten tekemisessä, kuten rahanpesussa, verojen välttelyssä, petoksissa tai talouspakotteiden kiertämisessä.

Verohallinto kertoo tiedotteessaan, että ammattilaiset voivat olla esimerkiksi juristeja, verokonsultteja, finanssialan työntekijöitä, tilintarkastajia tai kirjanpitäjiä.

”Talousrikokset ovat muuttuneet aiempaa mutkikkaammiksi ja kansainvälisemmiksi. Esimerkiksi mittavia rahanpesukuvioita ei pystyisi toteuttamaan ilman ammattilaisia, joilla on huippuluokan osaamista esimerkiksi lainsäädännöstä tai viranomaisten järjestelmistä”, sanoo Verohallinnon apulaisjohtaja Tarja Valsi.

Yksinkertaisimmillaan talousrikoksen avustaminen voi olla esimerkiksi pankkilainan myöntämistä yritystoiminnalle, jonka liiketoiminta on tosiasiassa näennäistä ja luo puitteet laittomien varojen, kuten huumekaupassa saatujen rahojen pesemiselle.

Rahanpesu tarkoittaa toimintaa, jossa rikoksella hankittu raha tai omaisuus pyritään saamaan näyttämään lailliselta. Rahanpesun tavoitteena on peittää varojen laiton alkuperä ja saada ne osaksi laillista talousjärjestelmää. Tämä voi tapahtua eri tavoin, kuten varojen siirtämisellä, muuntamisella tai käyttämisellä.

Pankin työntekijälle saattaa herätä epäily siitä, että rahoitusta hakevan yrityksen taustoissa on jotakin hämärää. Jos viralliset paperit kuitenkin vaikuttavat olevat kunnossa, työntekijä saattaa jättää epäilyksensä huomioimatta.

”Toisaalta osa ammattimaisista avustajista toimii väärin täysin tarkoituksellisesti ja käyttää laajaa osaamistaan mutkikkaisiin järjestelyihin, joilla esimerkiksi salataan tai piilotetaan omaisuutta. Tällaisten ammattilaisten asiakkaina voivat olla esimerkiksi järjestäytyneen rikollisuuden toimijat tai ulosotossa olevat henkilöt”, Valsi sanoo.

Ammattimaisia avustajia yhä enemmän talousrikollisten tukena

Vaikka ammattimaisia avustajia on hyödynnetty talousrikosten tekemiseen aiemminkin, Verohallinnon tekemien asiantuntijahaastatteluiden perusteella ilmiö on viime vuosina kasvanut ja monimuotoistunut.

Vastaava havainto on tehty myös Keskusrikospoliisissa, jonka mukaan ammattimaisia avustajia hyödynnetään sekä järjestäytyneen rikollisuuden piirissä että enenevissä määrin myös muissa rikoslajeissa.

Lisäksi mukaan on tullut mutkikkaampia ja yhteiskunnan laillisiin rakenteisiin piilotettuja tekotapoja, kuten lähdeveron välttämiseen tähtääviä järjestelyjä.

”Tarve hyödyntää eri alojen asiantuntijaosaamista on näkynyt myös monimutkaisten tietoverkkoavusteisten petosten toteuttamisessa. Tällaisia petoksia varten on tarjolla valmiita teknisiä ratkaisuja ja ohjeita, eikä palveluita ostavalla rikollistaholla siten tarvitse olla syvällistä teknistä ymmärrystä rikoksen tekemiseen”, sanoo rikostarkastaja Merja Laitinen Keskusrikospoliisista.

Suomessa toimivien ammattimaisten avustajien lukumäärästä ei ole tietoa, sillä kyse on piilorikollisuudesta.

Ilmiö tunnetaan huonosti

Verohallinnon tekemien asiantuntijahaastatteluiden perusteella yritysmaailmassa, kuten finanssialalla, oikeudellisten palveluntarjoajien parissa tai tilitoimistoissa, tunnistetaan kuitenkin toistaiseksi heikosti ammattimaiseen avustamiseen liittyvä ilmiö.

Verohallinto on aloittanut viranomaisten yhteishankkeen, jonka yhtenä tavoitteena on lisätä tietoisuutta ammattimaisten avustajien roolista talousrikosten mahdollistajina. Hankkeessa ovat Verohallinnon lisäksi mukana Poliisi, aluehallintovirasto, Finanssivalvonta, Tulli, konkurssiasiamiehen toimisto, Patentti- ja rekisterihallitus, Syyttäjänlaitos, sisäministeriö, valtiovarainministeriö ja Suomen Asianajajat.

”Rahanpesun tunnistaminen on osa asianajajien rahanpesulain mukaisia velvoitteita. Tietoisuuden lisääminen rahanpesun ilmiöistä ja niiden tunnistamisesta ovat toimia, joilla voidaan vahvistaa oikeusvaltion perustaa ja estää järjestelmän hyväksikäyttöä”, kommentoi Suomen Asianajajien pääsihteeri Niko Jakobsson.

Hankkeessa selvitetään lisäksi, tarvitaanko Suomessa lainsäädäntömuutoksia tai muutoksia viranomaisyhteistyöhön, jotta ammattilaisten hyödyntämiseen talousrikoksissa voitaisiin puuttua nykyistä tehokkaammin.

”Finanssivalvonnan näkökulmasta on ensiarvoisen tärkeää, että ammattilaisten rooli talousrikosten mahdollistajina tunnistetaan ja siihen puututaan tehokkaasti. Yhteistyö eri viranomaisten välillä ja mahdolliset lainsäädäntömuutokset ovat keskeisiä keinoja tämän ilmiön torjumiseksi”, toteaa toimistopäällikkö Pekka Vasara Finanssivalvonnan rahanpesun estämisen toimistosta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Katso kommentit (1) Katso kommentit (1)
  1. ””Rahanpesun tunnistaminen on osa asianajajien rahanpesulain mukaisia velvoitteita.””.
    Ja samaan aikaan tavan raiskaajia paapotaan maksamalla asianajajien kulut veronmaksajien ja siis usein myös uhrin verorahoilla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
kiikarit näkymät talous tulosnäkymät sijoittaminen 042022

Invesco: Nämä korkomarkkinat ovat voittajia

Seuraava artikkeli
Fortum energiayhtiö sijoittaminen

Fortum petti tulosodotukset selvästi, mutta osinkotuotto nousee lähes 10 prosenttiin