Arvo-osakkeet

Norvestian substanssialennus edelleen houkutteleva

Norvestia on mielenkiintoinen yhtiö. Sijoittamalla Norvestiaan sijoittaja saa yhdellä sijoituksella epäsuorasti kohtuullisesti hajautetun salkun. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että Norvestia on Helsingin pörssissä poikkeuksellinen sijoitusyhtiö (engl. closed-end fund), joka sijoittaa varansa isoon osaan Helsinkin pörssin yhtiöiden markkina-arvosta. Sijoittaja saa siis hajautetun osakesalkun pelkästään omistamalla yhtä osaketta, Norvestiaa.

Norvestia sijoittaa varansa pääasiassa pohjoismaisiin osakkeisiin, osakerahastoihin, hedgerahastoihin sekä rahamarkkinoille ja muihin arvopapereihin. Norvestian sijoitusstrategian ydin muodostuu kahdentyyppisistä sijoituksista:

 1. Lyhytkiertoinen salkku: Varat on sijoitettu suoraan osakkeisiin Helsingin pörssissä ja jossain määrin myös euroalueelle. Lyhytkiertoisen salkun sijoitusstrategia perustuu lähinnä arvo-osakkeisiin.
 2. Teollisuussijoitukset: Tämänhetkisen sijoitusstrategian mukaan teollisuussijoituksiin on käytettävissä noin 20–30 % sijoitusvarallisuudesta.

Yhtiö toimii siis osittain myös riskisijoitusyhtiönä. Sijoitussalkun painopiste on kuitenkin selvästi pörssiosakkeissa.

Sijoitusyhtiöt eivät ole yleensä mitään tuottoraketteja. On selvää että Norvestian kaltaisen yhtiön tuotto on tiukasti sidottu yleisindeksin kehitykseen. Sijoitusyhtiön varainhallinta vaatii resursseja, ja tämä näkyy yhtiön markkina-arvossa, joka jatkuvasti alittanut yhtiön nettovarallisuuden käypän arvon eli tasesubstanssin. Substanssialennus johtuu kahdesta syystä. Ensinnäkin sijoittajat ymmärtävät että Norvestian varainhallinta edellyttää henkilöstöresursseja ja hallintoa, ja nämä kustannukset hinnoitellaan markkinoilla. Toiseksi yhtiö maksaa tuloksestaan normaalia tuloveroa, joten sijoittaja joutuu maksamaan välillisesti Norvestia-sijoituksestaan veroja kahteen kertaan.

Mutta Norvestiassa voi silti olla mielenkiintoinen sijoituskohde. Historiallisesti Norvestian substanssialennus, eli markkina-arvon ja taseen nettovarallisuuden käyvän arvon erotus on ollut noin 20 prosenttia. Tällä hetkellä (25.8.2012) yhtiön substanssiarvo osaketta kohden on 8,76 euroa. Vastaava markkina-arvo osaketta kohden oli 6,19 euroa. Eli substanssialennusta on 2,57 euroa – siis peräti 29 prosenttia! Tässä saattaa olla mahdollisuus ylituottoihin. Mikäli yhtiön substanssialennus palaa historialliselle noin 20 prosentin tasolle, tarkoittaisi se kurssinousua noin seitsemän euron tasolle. Tätä hintaa voidaan perustellusti pitää osakkeen tavoitehintana.

 

 

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. Nimetön

  14.11.2012 at 01:43

  omistan norvestiaa mielenkiintoisen portfolion takia.

  • Jaska

   14.11.2012 at 06:28

   Mielenkiintoinen portfolio? Kiinnostaisi tietää mikä tekee siitä mielenkiintoisen. Tarkoitatko salkun listaamattomia yhtiöitä?

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös