Tunnusluvut

Nämä merkit paljastavat yhtiön tuloskaunistelun

Yhtiöiden velvollisuus on antaa sidosryhmilleen mahdollisimman totuudenmukainen kuva yhtiön toteutuneesta ja tulevasta taloudellisesta tilanteesta. Mutta aina näin ei ole.

Kovien tulospaineiden alla yritysjohto saattaa sortua, jos nyt ei ihan valehteluun, niin ainakin taloudellisen tilanteen kaunisteluun.

Valveutunut sijoittaja pyrkii tietenkin tunnistamaan tällaisen toiminnan. Amerikkalaiset tutkijat Ilia D. Dichev, John R. Graham,Campbell R. Harvey ja Shivaram Rajgopal julkaisivat syyskuussa.  Tutkimuksen mukaan amerikkalaisista pörssiyhtiöistä 20 prosenttia pyrki säännöllisesti antamaan osavuosikatsauksissa väärän kuvan yhtiöiden tuloskunnosta.

Tutkijat haastattelivat 169 amerikkalaisen pörssiyhtiön talousjohtajaa selvittääkseen, mitkä ovat ne merkit joista ulkopuolinen voi tunnistaa yhtiön mahdollisen tulosmanipuloinnin osavuosikatsauksissa.

Ohessa on listattu talousjohtajien mukaan tärkeimmät seikat joilla sijoittaja voi paljastaa tuloskaunistelun. Suluissa on prosenttiluku, joka kertoo kuinka moni talousjohtaja mainitsi kyseisen seikan toimivan signaalina mahdolliselle tuloskaunistelulle.1. Yhtiön kassavirta ja tulos poikkeavat toisistaan (60 prosenttia).

 1. Yhtiön kassavirran kehitys poikkeaa tuloskehityksestä (60 prosenttia)
 2. Tulos poikkeaa selvästi toimialan yleisestä tasosta (52 prosenttia)
 3. Suuret myynnin jaksotukset ja jaksotusten muutokset (42 prosenttia)
 4. Tasainen tuloskehitys korkean volatiliteetin markkinoilla (36 prosenttia)
 5. Paljon alaskirjauksia (34 prosenttia)
 6. Toteutuneet tulokset ylittävät toistuvasti analyytikkojen ennusteet (27 prosenttia)
 7. Varastojen kasvu (15 prosenttia)
 8. Yllättävät ja/tai säännölliset henkilöstömuutokset (15 prosenttia)
 9. Raportoinnissa ei käytetä kansainvälisiä tilinpäätösstandardeja (15 prosenttia)
 10. Taseen saamiset kasvavat (15 prosenttia)

Tulokset eivät yllätä. Jokainen tilintarkastaja ja laskenta-ammattilainen tietää kuinka tärkeää on verrata yhtiön liiketoiminnan rahavirran ja tuloksen kehityssuuntia toisiinsa.

Jos esimerkiksi yhtiön tulorahoituksen suunta on useammalla kvartaalilla laskeva, samalla kun liikevoitto ja tulos ennen kertaluontoisia eriä ovat kasvussa, pitää tilannetta katsoa tarkemmin. Yhtiö saattaa esimerkiksi olla tilanteessa, jossa sillä sitoutuu käytöpääomaan rahaa (esim. varastot tai myyntisaamiset), mutta tämä ei näy tuloksen heikentymisenä. Kuitenkin esimerkiksi varastojen kasvu saattaa olla merkki todellisista menekkiongelmista.

Alaskirjauksien todellista merkitystä yhtiö saattaa peitelle esimerkiksi siten, että kyseiset kirjaukset esitetään kertaluontoisina erinä, jolloin ulkopuolisille pyritään viestittämään ettei toimenpide ole merkki pitkäkestoisista taloudellisista ongelmista.

Osavuosikatsauksista kannattaa siis tarkastaa muutakin kuin yhteenveto ja lähiajan näkymät.

Tutkimusraportti löytyy ohesta:

http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2103384

 

3 kommenttia

3 kommenttia

 1. Nimetön

  9.10.2012 at 22:05

  Helppo olla talousjohtajien kanssa samaa mieltä. Cash is a king.

 2. Wicsu

  10.10.2012 at 07:12

  Tuo mitä jutun lopussa mainitaan kertaluonteisista eristä on kyllä totta. Kuluken esittäminen ko. erässä on ihan mielivaltaista puuhaa. Aina voidaan löytää muka kertaluonteisia eriä.

  • Nimetön

   10.10.2012 at 09:05

   On tainnu nämä IFRS-käytännöt lisätä kertaluontoisten erien käyttöä. Kun tulee niitä alaskirjaustestailuja yms.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös