Makrotalous

Oliko kurssiralli nyt tässä?

Pörssikurssit ovat olleet kotimaassa kesäkuusta asti nousussa, ja esimerkiksi OMXHCAP-indeksi on noussut kolmessa kuukaudessa noin kahdeksan prosenttia. USA:n pörsseissä on nousu jatkunut jo pitkään ja S&P 500 -indeksi on jo samalla tasolla kuin vuoden 2008 alussa. Eli käytännössä kurssit ovat elpyneet vuonna 2009 alkaneesta finanssikriisin kurssiromahduksesta.

Mutta ovatko markkinoiden reaktiot ylioptimismia?

Euroalueen ongelmat

Kuten niin monesti aiemminkin, ovat analyytikot ja ekonomistit asiasta eri mieltä. Moni analyytikko näkee esimerkiksi euroalueen pörsseissä nyt paljon mahdollisuuksia hyviin osakesijoituksiin. Keskeisin analyytikoiden peruste on eurooppalaisten osakkeiden alhainen markkina-arvo suhteessa tuloksentekokykyyn.

Eonomistin mielenkiinto keskittyy analyytikkoja enemmän makrotalouden suuriin kehityssuuntiin. Niihin nojautuen monet ekonomistit näkevät maailman taloustilanteessa yhä vain synkempiä pilviä.

Esimerkiksi eQ Varainhoidon aamiaistilaisuudessa Aalto-yliopiston professori ja pitkän linjan ekonomistiuran tehnyt Sixten Korkman luetteli pitkän listan riskitekijöitä Euroopassa:  Euroopan laajuinen pankkikriisi, talouden lama, sosiaaliset ongelmat, työttömyys, populismi, kulutuksen supistuminen ja investointien väheneminen.

USA:n ongelmat

Mutta eivät kaikki analyytikotkaan ole optimisteja. Amerikkalainen sijoitusanalyytikko David Sterman perustelee Street Authority -sijoitusjulkaisussa, miksi pitkään jatkunut osakkeiden kurssinousu ei ole kestävällä pohjalla. Ohessa perustelut:

Aleneva tuloskehitys

Amerikkalaisten S&P-indeksin pörssiyhtiöiden yhteenlaskettujen tulosten odotetaan laskevan kaksi prosenttia kolmennella vuosineljänneksellä verrattuna edellisen vuoden kolmannen kvartaalin tuloksiin. Finanssikriisin aiheuttamaa taantumaa lukuunottamatta tulokset laskisivat ensimmäisen kerran vuoden 1998 jälkeen.

Euroopan paheneva tilanne

Sterman näkee euroalueen tilanteessa samoja ongelmia kuin Korkman. Euroalueen työttömyysaste on 11,4 prosenttia ja pahenee kokoajan. Työttömyysaste ei edes kerro koko totuutta tilanteesta koska osa-aikaisten työntekijöiden määrä on kasvussa. Korkea työttömyysaste lisää muita talouden ongelmia, kuten valtionmenoja ja  sosiaalisia jännitteitä.

USA:n valtiontalouden kuilu eli Fiscal Cliff

Yhdysvaltojen edessä olevat massiiviset liittovaltion säästöt ovat saaneet yritykset varovaisiksi. Yritykset ovat varautumassa edessä oleviin säästöihin ja ovat vähentäneet harkinnanvaraisia investointejaan.

Aleneva luottamusindeksi

Ostopäälliköiden indeksi (PMI) on useita vuosia Yhdysvalloissa ylittänyt 50 pisteen, mutta uusimmat tilastot elo- ja syyskuulta osoittavat indeksin laskeneen alle kriittisen 50 pisteen tason. Ennakoivan PMI-indeksin lasku tietää myös ongelmia osakekursseille.

[break]

 

Kommentoi
Ylös
>