Raaka-aineet

Kulta – hankala sijoituskohde jossa myös etunsa

Kullan arvo sijoituskohteena perustuu vain sen oletettuun hinnan nousuun. Vaikka kulta ei tarjoa sijoittajalle osinkoja, on sillä omat etunsa sijoituskohteena.

Kulta on sijoituskohteena poikkeuksellinen

Keskuspankkien löysä rahapolitiikka on lisännyt kiinnostusta kultaan sijoituskohteena. Pelot setelielvytyksen aiheuttamasta rahan arvon rapautumisesta lisää kiinnostusta kultaan.

Kullan mielekkyydestä sijoituskohteena kiistellään sijoituspiireissä kuitenkin rajusti. Kriitikot huomauttavat muun muassa, että kullan arvon arvioiminen on hankalaa (sitä ei voi arvottaa erilaisten tunnuslukujen perusteella kuten esim. osakkeita) ja sen hinnan vaihtelut ovat rajuja. Kuitenkin: Viimeisen neljännesvuosisadan ajan kullan hinta on heilunut vähemmän kuin osakkeiden. Sitä ennen, öljykriisien ja korkean inflaation aikakaudella 1970-luvun alusta 1980-luvun puoliväliin, kullan hinta kuitenkin likkui rajusti.

Kullalla ei ole myöskään samanlaista käyttöarvoa kuin monella muulla jalometallilla. Teollisen käytön osuus markkinoilla olevasta kullasta on vain noin 10 prosenttia.  Kullan hinta kehittyykin siis spekulaation perusteella – ja se tekee siitä erityisen riskisen sijoituskohteen.

Kulta on siinäkin mielessä erikoinen metalli, että sillä voi olla vaihtoarvoa. Kulta on tavallaan rahalle vaihtoehtoinen vaihdon väline ja arvon säilyttäjä – erityisesti kriisiaikoina, jolloin rahan uskottavuus arvon säilyttäjänä on kyseenalainen. Juuri tämä tekijä on lisännyt kullan suosiota tilanteessa jossa keskuspankit elvyttävät löysällä rahapolitiikalla.

Kultaan sijoittamisen edut

Verkkolehti Investopedia esitti kahdeksan perustelua kullan puolesta sijoituskohteena.

  1. Arvonsäilyttäjä: Historian saatossa kulta on säilyttänyt arvonsa.
  2. Dollarin heikkous: dollari on maailman reservivaluutta. Siksi epävarmoina aikoina dollareiden kysyntä kasvaa. Kuitenkin USA:n mittavat budjetti- ja kauppatasealijäämät ovat heikentäneet dollarin uskottavuutta turvasatamana. Kullasta on siksi tullut dollarille vaihtoehtoinen turvasatama ja arvon säilyttäjä.
  3. Inflaatio: Kulta toimii suojana rahan arvon alentumista vastaan koska sen hinta näyttää nousevan korkean inflaation aikoina.
  4. Deflaatio: Tilannetta jossa hinnat laskevat kutsutaan deflaatioksi. Deflaatioaikoina (kuten 30-suuren laman aikana) kullan ostovoima suhteessa suhteessa hyödykkeisiin ja palveluihin kasvaa.
  5. Geopoliittinen epävarmuus: ”Kriisihyödyke” kulta säilyttää arvonsa maailmanpolitiikan ristiriitojen kasvaessa.
  6. Tarjonnan rajoitukset: Keskuspankit alkoivat myymään kultavarantojaan 1990-luvulta lähtien. Vuoden 2008 jälkeen keskuspankkien kullan myynti on laskenut dramaattisesti. Samalla kullan tuotanto on noussut hyvin maltillisesti. Vuosien 2000-2011 kullan tuotanto kasvoi vain vajaat 11 prosenttia.
  7. Lisääntynyt kysyntä: Kehittyvien maiden kasvu on ruokkinut kullan kysynnän kasvua. Esimerkiksi Intiasta on tullut yksi maailmaan suurimmista kultaa käyttävistä maista. Myös sijoittajien kiinnostuksen kasvu, erityisesti kulta-ETF:iin, on lisännyt kysyntää.
  8. Sijoitussalkun hajautushyöty: Sijoitussalkun hajautuksen perusperiaate on löytää sijoituskohteita joiden keskinäinen korrelaatio on mahdollisimman alhainen tai mieluiten negatiivinen. Kullan hinta onkin kehittynyt useina kausina vastakkaiseen suuntaan kuin osakkeet. Tästä johtuen sijoitussalkun volatiliteettia ja riskiä on mahdollista pienentää lisäämällä sijoitusallokaatioon kultasijoitus.

Kulta on sijoituksena erittäin haastava ja hankalasti arvioitava sijoituskohde. Vaikka kullan puolesta puhuu moni edellä mainittu seikka, ei liene järkevää hajauttaa kultasijoituksiin liian suurta osaa koko salkun allokaatiosta.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


< !—ReadPeak peruskoodi -->
< !—Improve Media -->

Copyright © 2019 Salkkumedia Oy

Ylös