Osakeanalyysit

Applen voittokulku ei enää itsestäänselvyys

Applen vastikään julkistama iPAD mini on saanut valtavasti mediahuomiota. Applen tulevaisuuden ratkaisee kuitenkin iPhone 5.

iPhone 5:n menestys on Applelle tärkeä siitä yksinkertaisesta syystä, että suurin osa Applen tuloksesta syntyy iPhonesta. Amerikkalainen Business Insider -lehden mukaan Applen tuloksesta iPhonen osuus on luultavimmin lähes kaksi-kolmasosaa. Loppuosa tuloksesta tulee pääosin  iPAD-tableteista ja tietokoneista.

iPhonen suuresta taloudellisesta merkityksestä johtuen Applen kannalta on ratkaisevaa, kuinka nopeasti iPhone-kännyköiden myynti kasvaa ja kuinka hyvin Apple pystyy pitämään yllä iPhonen korkeaa katemarginaalia.

Ydinkysymys on Applen katemarginaalin säilyminen. Apple on tähän mennessä pystynyt kasvattamaan tulosmarginaalia useita vuosia. Mutta onko yhtiö saavuttanut jo huipun kannattavuusmarginaalissa?

Business Insider listasi useita riskejä jotka uhkaavat Applen katemarginaalia ja sitä kautta myös yhtiön kurssikehitystä tulevaisuudessa. Katemarginaalin uhkatekijät ovat seuraavat:

  • Applen voittomarginaali on jo niin korkea (lähes 30 prosenttia), että sitä on enää vaikea nostaa.
  • Kilpailu on käymässä huomattavasti kovemmaksi. Erityisesti Samsung ja Google uhkaavat Applen voittokulkua.
  • Applen myyntimix on suuntautumassa alhaisemman hintatason tuotteisiin.
  • Älypuhelinten ja tablettien uudet asiakkaat ovat hintatietoisempia kuin nykyiset asiakkaat.
  • iPadien osuus myynnistä kasvaa verrattuna iPhoneen. iPadin kannattavuusmarginaali on alhaisempi kuin iPhonen.
  • Uuden iPad minin hinta on selkeästi alhaisempi kuin vanhempien iPadien. Applen oli pakko asettaa hinta tasolle, jolla se voi kilpailla muun muassa Amazonin Kindlen ja Googlen Nexus 7:n kanssa

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös