Markkinakommentit

Ramirent noussut OP-Pohjolan suosikiksi

OP-Pohjola on uskaltanut lisätä Nokian uusimmalle osakesuosituslistalleen. Mielenkiintoinen lisäys listalla on konevuokraaja Ramirent.

Nokia

Nokian osake on sukeltanut vuoden aikana yli 56 prosenttia ja vielä viimeisen kuukaudenkin aikana yli 17 prosenttia. Entinen kasvuosake hinnoitellaan nyt mielumminkin arvoyhtiönä kuin kasvuyhtiönä – markkina-arvo on hienokseltaan jo alle taseen kirja-arvon.

OP-Pohjola näkee yhtiössä merkkejä positiivisesta käänteestä. Nokian kolmannen kvartaalin osavuosikatsaus oli OP-Pohjolan mukaan odotuksia parempi, johtuen verkkoliiketoiminnan liikevaihdon ja kannattavuuden positiivisista yllätyksistä. OP-Pohjola uskoo Nokian Microsoft-panostusten voimaan tulevaisuudessa.

Metso

Metso on melkoinen tuloskone. Oman pääoman tuotto on 20 prosenttia ja nettotulos on palautunut vuoden 2009 romahduksesta taantumaa edeltäneelle tasolle. Jos katsotaan tämän hetken kannattavuutta suhteessa hinnoitteluun, vaikuttaa Metso varsin kohtuullisesti arvostetulta osakkeelta. Kurssinousua jarruttaa kuitenkin epävarmuus tuloskasvun jatkumisesta.

OP-Pohjolan mukaan Metson kolmannen kvartaalin luvut olivat hyvin ennusteidemme mukaisia, mutta epävarmuus näkyy Metson kannanotoissa. Kaivoslaitteiden kysyntään liittyy ymmärrettävästi epävarmuutta. Sekä Metso itse että OP-Pohjola pitävät todennäköisenä, että kaivosten investointitarpeet lykkääntyvät, mutta OP-Pohjola uskoo kuitenkin investointitarpeiden lisääntyvän tulevaisuudessa, raaka-aineiden kulutuksen kasvaessa.

OP-Pohjola arvioi, että osakkeessa hinnoitellaan nyt epätodennäköisen suurta liikevaihdon ja kannattavuuden laskua.

Metso saa osta- tai lisää -suosituksia myös usealta muulta analyytikolta; 29 analyytikosta peräti 16 antaa yhtiölle osta- tai lisää -suositukset.

Ramirent

Ramirentin kurssi on tullut alas puolessa vuodessa lähes 15 prosenttia. Yhtiö saa 13 analyytikon suosituksista seitsemältä osta- tai lisää -suosituksen. Yhtiön P/E on hieman yli kymmenen, kun se esimerkiksi vuonna 2009 tuloksen romahtaessa kipusi peräti 53:een.

Osakekohtainen tulos on noussut tasaisesti vuodesta 2009, mutta ei ole vielä lähelläkään vuoden 2007 huipputasoa. Kasvu kuitenkin jatkuu. Kolmannella neljänneksellä osakekohtainen tulos nousi odotusten mukaisesti 0,19 euroon. Ennuste oli 0,18 euroa. Ramirent uskoo kasvun jatkuvan myös lähitulevaisuudessa, sillä kolmannen neljänneksen osavuosikatsauksessa yhtiö piti näkymät vuodelle 2012 ennallaan. Yhtiö odottaa liikevaihdon kasvavan ja tuloksen ennen veroja paranevan vuoteen 2011 verrattuna.

OP-Pohjolan mukaan Ramirent hyötyy Norjan  ja Venäjän kasvavista rakennusmarkkinoista. Suomessa yhtiön kehitystä tukee muun kuin rakennusteollisuuden iso osuus liikevaihdosta.

Suomen ja Ruotsin rakennusmarkkinoiden hiljentyminen ylläpitää kuitenkin epävarmuutta vuokrahintojen kehityksestä.  OP-Pohjolan mukaan tuloksen ja kassavirran kasvu kuluvan vuonna tukevat hyvää 5 % osinkotuotta. Ramirentin maksama osinko onkin ollut kiitettävästi kasvussa kolmen vuoden ajan.

OP-Pohjola uskoo Ramirentin kasvunäkymiin, ja pankki arvioi Ramirentin osakkeessa olevan nousupotentiaalia nykyiseltä alle 6 euron tasolta aina jopa 10 euroon asti.

Vanhempia OP-Pohjolan ostosuosikkeja ovat edelleen Fortum ja F-Secure.

 

 

1 kommentti
  • Aleksi sanoo:

    Googettamalla huomasin että Inderesin analyytikot arvioivat Ramirentin aliarvostetuksi.

  • Ylös
    >