Asunnot ja kiinteistöt

Asuntojen tarjonta laskee, silti hinnat laskussa

Asuntomarkkinoilla on hiljenemisen merkkejä. Tuoreet Tilastokeskuksen tilastot osoittavat, että aleneva asuntojen tarjonta ei nosta hintoja. Asuntojen hinnat ovat kääntyneet laskuun huolimatta tarjonnan vähentymisestä.

Asuntojen hintojen pitäisi periaatteessa nousta jos tarjonta vähenee, eikä asuntojen kysynnässä tapahdu muutoksia. Tarjonnan laskiessa voivat siis hinnat laskea periaatteessa vain jos asuntojen kysyntä laskee jostain syystä.

Uusimmat Tilastokeskuksen tilastot näyttäisivät viittaavan asuntokysynnän hiipumiseen.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat laskivat joulukuussa koko maassa 0,3 prosenttia edelliseen kuukauteen verrattuna. Pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa hinnat laskivat 0,3 prosenttia.

Joulukuusta 2011 joulukuuhun 2012 hinnat nousivat koko maassa 3,7 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 5,2 prosenttia ja muualla Suomessa hinnat nousivat 2,4 prosenttia.

Vuoden 2012 joulukuussa vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli 2 162 euroa, pääkaupunkiseudulla 3 459 euroa ja muualla Suomessa 1 653 euroa.

Asuntojen kysyntäpaineet näyttävät nyt kohdistuvan erityisesti uusiin, ja ennenkaikkea pääkaupunkiseudun uusiin asuntoihin. Vuoden 2011 viimeiseen neljännekseen verrattuna uusien asuntojen hinnat nousivat koko maassa 7,6 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat peräti 18,4 prosenttia ja muualla Suomessa 2,1 prosenttia. Ennakkotietojen mukaan koko vuonna 2012 vanhojen kerros- ja rivitalojen hinnat nousivat vain 1,7 prosenttia edellisestä vuodesta.

Asuntokannan tarjonta on laskusuunnassa. Tämän osoittavat sekä myönnettyjen rakennuslupien määrän kehitys että uudisrakentamisen lasku.

Vuoden 2012 marraskuussa rakennuslupia myönnettiin yhteensä 2,4 miljoonalle kuutiometrille, joka on 8,2 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Vuoden 2012 marraskuussa käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni 12,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Lähde: Tilastokeskus

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


< !—ReadPeak peruskoodi -->
< !—Improve Media -->

Copyright © 2019 Salkkumedia Oy

Ylös