Osakeanalyysit

Nokia romahti Kiinassa – huippukumppani voi pelastaa tilanteen

Kehittyvät markkinat ovat usealle matkapuhelinyhtiölle suuri mahdollisuus. Mutta Nokialla on ongelmia kehittyvissä talouksissa, erityisesti Kiinassa. Joulukuussa julkistettu Nokian yhteistyö China Telecomin kanssa saattaa kuitenkin korjata tilanteen.

Nokian sopima yhteistyö maailman suurimman operaattorin China Telecomin kanssa ei näy vielä Nokian viime vuoden myyntiluvuissa. Toteutuneet Kiinan myyntiluvut näyttävät pahalta (ks. kuvaaja alla). Yhtiön puhelinmyynti Kiinassa on laskenut dramaattisesti. Viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä myynti laski 69 prosenttia vuoden 2011 vastaavasta ajasta.

Online Graphing

Kiinan osuus Nokian kokonaismyynnistä romahti 17 prosentista vuonna 2011 viime vuoden 10 prosenttiin. Nokia on menettänyt markkinaosuutta  lähinnä Android-käyttöjärjestelmän puhelimille. Apple on vasta tulossa Kiinan markkinoille iPhonellaan. Applen myynti Kiinassa kasvoi vuoden 2012 viimeisellä kvartaalilla 67 prosenttia. Lisäksi Applen Kiinan myynti on jo nyt aivan eri tasolla kuin Nokian, sillä yhtiö myy 20 kertaa enemmän puhelimia Kiinassa kuin Nokia.

Kaikki suuret puhelinvalmistajat panostavat nyt Kiinan markkinoihin koska maan markkinat ovat valtavat ja nopeasti kasvavat.

Vuoden 2013 ensimmäinen neljännes on Nokian Kiinan myynnin kannalta erityisen mielenkiintoinen. Nokia julkisti yhteistyön China Mobilen kanssa vasta viime vuoden joulukuussa. Vanhempia windows7-puhelimien myynnin Nokia aloitti viime vuoden maaliskuussa. Vuoden 2013 ensimmäisen kvartaalin osavuosikatsaus siis aikanaan paljastaa, onko yhteistyö China Mobilen kanssa tuottanut hedelmää.

Nokian myynti laski myös muualla Aasiassa, mutta ei niin dramaattisesti kuin Kiinassa. Aasian myynti laski kokonaisuutena 4 prosenttia viimeisellä kvartaalilla verrattuna kolmanteen kvartaaliin. Verrattuna edellisvuoden viimeiseen kvartaaliin, myynti laski  27 prosenttia.

Pienenä lohtuna oli Pohjois-Amerikan myynti joka kasvoi viimeisellä kvartaalilla 23 prosenttia edelliseen kvartaaliin verrattuna. Tosin Pohjois-Amerikan markkinat eivät ole Nokialle tällä hetkellä merkittävät, yhtiö myi alueella alle miljoona puhelinta. Pohjois-Amerikan kasvu kertoo kuitenkin, että windows8-puhelimissa on kasvupotentiaalia, koska Nokia on markkinoinut niitä Pohjois-Amerikassa pitempään kuin Kiinassa.

Toivoa Kiinan markkinoiden kasvusta tuo myös joulukuussa saatu tieto, että Nokian lippulaivamalli Lumia 920 olisi noussut ykköseksi Amazonin verkkokaupassa Kiinassa. Nokiaa seuraava analyytikko Tero Kuittinen arvioi BGR-verkkolehdessä joulukuun lopussa, että Lumia 920 -myynti näyttää Kiinassa lupaavalta. Kuittinen arvioi, että China Mobile saattaa panostaa Lumia 920:n myyntiin merkittävästi jo pelkästään härnätäkseen Applea, jonka kanssa suuroperaattori myös käy neuvotteluja iPhonen lisäämisestä tuotevalikoimaan.

Tietokone-lehden mukaan Kiinan td-scdma-verkkoja hyödyntävässä Lumia 920T -mallissa on ohjelmisto- ja palveluerikoisuuksia, jotka on tehty pelkästään Kiinan markkinoita varten. Nokia tekee yhteistyötä esimerkiksi sellaisten merkittävien kiinalaisten nettiyhtiöiden kanssa kuten Baidu, Sina, Sohu, Tencent ja Renren.

 

Kommentoi
Ylös
>