Indikaattorit

EK: Suomen talouden luottamusindikaattorit edelleen laskussa

Elinkeinoelämän keskusliiton laatimat tuoreimmat Suomen talouden suhdanteita ennakoivat luottamusindikaattorit eivät lupaa talouden elpymistä vieläkään. Teollisuuden kapasiteetin käyttöaste lähentelee jo vuoden 2009 synkkiä lukemia.

Eurokriisin pahimman epävarmuuden väistyminen ja USA:n talouden elpyminen ei heijastu Suomeen. Näin voi päätellä EK:n uusimmista suhdanneindikaattoireista. EK:n johtavan ekonomistin Penna Urrilan mukaan Suomen talouden luottamusindikaattoreissa ei tapahtunut suuria muutoksia marraskuusta joulukuuhun. Palvelujen lukema koheni hieman, kun taas muilla toimialoilla mentiin entisestään vähän alaspäin.

-Suhdannetilanne on jatkunut kaikilla toimialoilla keskimääräistä heikompana. Lähikuukausista ennustetaan hankalia, eikä kasvua odoteta. Teollisuudessa tuotanto supistuisi vähän. Heikoista suhdanteista kertoo myös  teollisuuden matala kapasiteetin käyttöaste. Alle puolella yrityksistä on kapasiteetti täyskäytössä, Urrila kertoo.

Teollisuuden luottamusindikaattori

Teollisuuden luottamusindikaattori laski joulukuun tiedustelussa lukemaan -15. Edelliskuun tarkistettu saldoluku oli -13. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +2. Tilauskanta on myös yhä niukka, ja sekin heikentyi marraskuun tiedusteluun verrattuna.

Erityisen merkillepantavaa EK:n tilastoissa on kapasiteetin käyttöasteen raju heikentyminen. Joulukuussa ainoastaan 48 prosentilla suomalaisista teollisuusyrityksistä oli kapasiteetti täysin hyödynnettynä. Enää ei olla kaukana vuoden 2009 synkitä lukemista, jolloin ainoastaan alle 30 prosentilla teollisuusyrityksistä oli kapasiteetti täyskäytössä.

Suomen teollisuuden suhdannetilanne on uusimpien, marraskuuta koskevien vertailutietojen mukaan EU-maiden keskiarvoa heikompi.

Muut sektorit

Rakentamisen luottamus laski jo erityisen matalalle tasolle. EK:n mukaan tilauskanta on alle normaalin ja henkilöstön määrä alenee. Luottamusindikaattorin saldoluku painui tasolle -25. Edelliskuussa saldoluku oli -20. Indikaattori on selvästi pitkäaikaisen keskiarvonsa (-6) alapuolella.

Ehkä hieman yllättäen palvelujen luottamusindikaattori sen sijaan toipui hieman marraskuun matalalta tasolta. Myyntiodotukset ovat edelleen varovaiset, mutta silti hieman edelliskuuta luottavaisemmat. Indikaattori kohosi +6 pisteeseen, kun marraskuun tarkistettu saldoluku oli -4. Luottamus on silti varsin selvästi pitkäaikaisen keskiarvon (+16) alapuolella.

Suomalaisten palveluyritysten luottamus oli marraskuussa mitattujen tietojen mukaan kuitenkin vähän alle EU-maiden keskimääräisen tason.

Vähittäiskaupan luottamusindikaattori laski yhä aavistuksen. Myyntiodotukset ovat melko vaatimattomat. Luottamusindikaattori laski saldolukuun -9, kun se oli edelliskuussa tasolla -8. Indikaattorin pitkäaikainen keskiarvo on 0. EK:n mukaan Suomen vähittäiskaupan luottamus oli marraskuussa tehdyssä vertailussa melko lähellä EU-maiden keskiarvoa.

Lähde: www.ek.fi

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös