Osakeanalyysit

Kim ja Tom Lindström: Helsingin pörssissä tulossa hyvä osinkokevät

Kokenut sijoittaja ja ammattikirjailija Kim Lindström ja hänen poikansa Tom Lindström arvioivat Nordnetin vuosikatsauksessaan kurssinousua ja hyviä osinkotuottoja Helsingin pörssin osakkeille.

Odotetut osinkotuotot

Lindströmit arvioivat vuosikatsauksessaan, että osingon korottajia tulee olemaan huomattavasti enemmän kuin osingon laskijoita. Syynä tähän on pörssiyhtiöiden kohtuullisella tasolla säilynyt kannattavuus. Hyvä kannattavuus antaa tilaa myös osingoille. Tämä siitä huolimatta, että talousennustajat ovat viime aikoina jatkuvasti alentaneet ennusteitaan kuluvalta ja ensi vuodelta.

– pörssiyhtiöiden keskimääräinen osinkotuotto pysynee edelleen viiden prosentin paremmalla puolella. Taso on jo sinänsä historiallisesti poikkeuksellisen korkea, mutta ennen kaikkea se on ainutlaatuisen korkea verrattaessa riskittömään korkoon, joka on painunut lähes nollaan. Tästä kummallisuudesta on vaikea tehdä muita johtopäätöksiä kuin että sekä osakkeiden hinnat että korot ovat luonnottoman alhaisella tasolla, Lindströmit summaavat.

Syyt hyville osinkotuotoille

Lindströmit listaavat katsauksessaan lukuisia seikkoja jotka tukevat Helsingin pörssin mahdollista kurssinousua ja osinkotuottojen kasvua vuonna 2013. Ohessa perustelut:

  • pörssin markkina-arvon ja tasesubstanssin välinen suhde p/B on vain 1,4. Lindströmit arviovat, että normaalioloissa P/B-kerroin on noin 2.
  • Erittäin matala korkotason vuoksi lainaraha on halpaa ja yrityksen rahoituskustannukset varsin kohtuullisia.
  • Korkotason mahdollinen nousu normaalimmalle tasolle merkinnee tuntuvia pääomatappioita joukkolainasijoittajille. Korkosijoittajan saama tuotto on täysin epätyydyttävä, mikä on omiaan ohjaamaan pääomia osakkeisiin.
  • Volatiliteetin pienentyminen vuonna 2012 verrattuna edellisvuoteen.
  • Pörssiyhtiöiden tuloksentekokyky on nousussa. Konsensusennusteet lupaavat tulosparannuksia vuoteen 2012 verrattuna lähes kaikille pörssiyhtiöille.
  • Suhdanteet saattavat kääntyä nousuun vuonna 2014. Koska pörssi ennakoi käänteet, saattaa pörssikursseissa nousu alkaa jo vuonna 2013.
  • Myyntipaine ulkomailta on vähentynyt, mikä tarjoaa Helsingin pörssillekin mahdollisuuden vahvistua.
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös