Valuuttakurssit

Euro vahvistuu vauhdilla suhteessa Japanin jeniin

Japanin jeni on vahvistunut euroon verrattuna puolessa vuodessa yli 22 prosenttia. Taustalla on Japanin keskuspankin politiikkamuutos. Luoko vahvistuva euro uuden kriisin siemenet euroalueelle?

Euro on vahvistunut viime kuukausina suhteessa kaikkiin päävaluuttoihin. Euroalueeseen kohdistuvat pahimmat pelot Etelä-Euroopan maiden velkakriisistä on lieventynyt.

Japanin jeni puolestaan noteerattiin viime viikolla 30 kuukauden pohjalukemiin suhteessa dollariin. Jeni on heikentynyt rajusti myös euroon nähden. Uutistoimisto Bloombergin mukaan tämä tapahtui sen jälkeen kun Japanin hallitus ilmoitti, että se tulee panostamaan 116 miljardia dollaria uusiin talouden elvytyspaketteihin.

Euro to Japanese Yen Exchange Rate Chart

Amerikkalainen markkina-analyytikko Joe Manimbo kertoi Bloombergille, että jenin laskutrendi tulee jatkumaan.

Japanin keskuspankki on löysentänyt inflaatiotavoitettaan 1 prosentista 2 prosenttiin, Bloomberg raportoi. Japani on historiallisesti uudessa tilanteessa, kun sen vahvasti vientivetoisen talouden vaihtotase on kääntynyt alijäämäiseksi.

Helsingin Sanomien vieraskynässä rahoitusalan konsultti Juuso Salokoski arvioi, että Japanissa uudelleen valtaan noussut Shinzo Abe käynnisti joulukuussa uuden massiivisen rahapolitiikan elvytyspaketin ja pakotti samalla maan keskuspankin valtansa alle. Salokosken arvion mukaan Japanin keskuspankki ei ole enää edes muodollisesti itsenäinen.

Euroalueella puolestaan vahvistuva euro saattaa vaivihkaa luoda ainekset uudelle eurokriisille. Euroopan keskuspankki on massiivisilla Etelä-Euroopan maiden joukkovelkakirjojen osto-ohjelmillaan kyllä saanut painettua noiden maiden korkotasoa alaspäin, mutta euron valuuttakurssia se ei ole heikentänyt.

Euroalueen ongelmien taustalla ei ole vain massiivinen velka ja velan korot, vaan myös heikko kilpailukyky. Nyt on vaarana että vahvistuva euro heikentää kilpailukykyä entisestään.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös