Asunnot ja kiinteistöt

PTT: vuokra- ja omistusasumisen kustannuserot kasvavat edelleen

Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos julkisti vastikään ennusteet omistus- ja vuokra-asumisen hinnoista ja kustannuksista. Tilastot paljastavat mielenkiintoisia yksityiskohtia Suomen asuntomarkkinoiden rakenteista.

Asuntojen hinnat nousevat maltillisesti

Nopea asuntojen hintakehitys on tasoittunut vuoden 2012 aikana. Kotitalouksien varovaisuuden kasvaessa osassa maata asuntojen nimellishinnat ovat jopa laskeneet.

PTT:n tilastojen mukaan uudisasuntojen hinnat ovat nousseet viime vuosina selvästi vanhojen asuntojen hintoja nopeammin. Hintaero uusien ja vanhojen asuntojen neliöhinnoissa on noussut yli 1100 euroon neliöltä. Hintaero uusien ja vanhojen asuntojen välillä on kasvanut vuosien 2005 – 2012 aikana peräti 38 prosenttia.

PTT ennustaa, että vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousevat koko maassa keskimäärin 1,5 prosenttia vuonna 2013. Eniten hinnat tulisivat nousemaan pääkaupunkiseudulla, jossa PTT:n ennuste asuntojen hintojen nousulle on 2,5 prosenttia.

Talouden epävarmuudesta huolimatta asuntotarjonnan vähäisyys ylläpitää hintojen nousua. PTT arvioi, että uusia asuntoja valmistuu vuonna 2013 vajaat 26000 kappaletta. Määrä on alle VTT:n määrittämän tavoitteen, joka on noin 29000 asuntoa.

Asuntotarjonta on ollut laskussa viime vuosina. PTT:n tilastojen mukaan vuosina 2006 – 2007 rakennettiin vuosittain yli 33000 asuntoa.

Vuokra-asuminen yhä kalliimpaa

Vuokrat sen sijaan nousevat edelleen omistusasuntojen hintoja ripeämmin. PTT ennustaa vuokrien nousevan koko maassa 3,5 prosenttia. Helsingissä kasvu on tätäkin rajumpaa, vuokrat nousisivat siellä 4 prosenttia PTT:n ennusteen mukaan.

Ehkä mielenkiintoisinta PTT:n selvityksessä on havainto, että vuokra-asumisen ja omistusasumisen kustannusten erot ovat lähes säännönmukaisesti kasvaneet. Omistusasuminen on PTT:n mukaan jo neljättä vuotta peräkkäin poikkeuksellisen halpaa suhteessa vuokra-asumiseen.

Tästä huolimatta vuokrat tulevat nousemaan vuonna 2013 enemmän kuin omistusasunnot. Eli vuokra-asuminen kallistuu edelleen verrattuna omistusasumiseen.

Kaikissa suurissa kaupungeissa omistusasumisen kustannukset ovat tällä hetkellä vain noin 60 prosenttia vuokra-asumisen kustannuksista. Vielä 1990-luvun lopulla omistusasumisen kustannukset olivat 80 prosenttia suhteessa vuokra-asumisen kustannuksiin. Asumisen kustannukset on laskettu siten, että asunnon pääomakustannukseen (asunnon neliöhinta * korkotaso) on lisätty hoitovastike.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös