Makrotalous

Nämä ovat sijoitusmarkkinoiden pahimmat riskit

Sijoittajien pelot euroalueen ja Yhdysvaltojen talouksien kriisiytymisestä ovat viime kuukausien aikana lieventyneet. Tämä näkyy niin euroalueen kriisimaiden valtionlainojen korkojen laskuina kuin osakemarkkinoiden odotettua volatiliteettia kuvaavan VIX-indeksinkin laskuna. Maailmantalouden ongelmia ei kuitenkaan ole ratkaistu.

Espanjan vuonna 2015 erääntyvän lainan tuottovaatimus putosi 2,7 prosenttiin torstaina 17.1., kun samanpituisen lainan tuottovaatimus edellisessä huutokaupassa oli vielä 3,4 prosenttia. Myös Italian viitelainojen jälkimarkkinakorot ovat laskeneet selvästi korkeimmilta tasoiltaan.

Onko kriisi selätetty?

Mutta onko Etelä-Euroopan maiden korkotason lasku merkki sijoittajien luottamuksen paluusta näiden maiden talouksia kohtaan? Vai onko koronlaskussa pikemminkin kyse siitä että Euroopan keskuspankki omilla toimillaan luo kysyntää velkapapereille ja edesauttaa koronlaskua? Euroopan keskuspankin elokuussa antama lupaus ostaa valtioiden lyhyitä velkakirjoja, on asiantuntijoiden mukaan onnistunut rauhoittamaan markkinoita, raportoi Helsingin Sanomat aiheesta verkkosivuillaan.

Viimeaikaiset uutiset Saksan kasvun taantumisesta ja Espanjan työllisyyden, tuotannon ja valtiontalouden alijäämän kehityksestä eivät ole kovin rohkaisevia. Esimerkiksi Espanjan teollisuustuotanto laski marraskuussa Eurostatin tuoreiden tilastojen mukaan 7,2 prosenttia viime vuoden marraskuuhun verrattuna. Italian tuotanto laski vielä piirun verran enemmän, 7,6 prosenttia.

Vaarallisimmat markkinariskit

Makrotalouden riskit eivät siis ole reaalitalouden tunnuslukujen valossa kadonneet. Niinpä Deutsche Bank listasikin 6 maailmantalouden riskiä, jotka saattavat painaa osakeindeksejä uudestaan laskuun:

  1. USA epäonnistuu nostamaan velkakattoaan, mikä johtaa polittiseen pattitilanteeseen ja kasvua jarruttavaan epäluottamuksen kasvuun.
  2. Euroalueen poliittiset jännitteet kasvavat. Italiassa ja Kreikassa reformi- ja eurokielteiset poliittiset ryhmät pääsevät valtaan.
  3. Kansainvälinen kasvu tyrehtyy kun yhden talousalueen shokki leviää koko maailmantalouteen.
  4. Massiivinen rahan painaminen johtaa velkakirjojen ja riskisten omaisuuslajien myynteihin.
  5. Kiinan järjestelemättömät luotot heikentävät luotonantoa ja kasvua.
  6. Lähi-Idän jännitteet kärjistyvät ja aiheuttavat öljyn hinnan nousun.

 

Kommentoi
Ylös
>