Markkinakommentit

Turmion tohtorit Faber ja Roubini synkistelevät jälleen

Synkeistä talous- ja sijoitusennusteista tunnetut asiantuntijat Marc Faber ja Nourier Roubini ovat taas kääntämässä peukaloa alaspäin sijoitusmarkkinoiden näkymille.

Pessimistisistä sijoitusnäkymistään tunnettu sveitsiläinen suursijoittaja Marc Faber arvioi CNBC:lle, että pörssikurssit ovat todennäköisesti saavuttaneet huipputasonsa. ”Uskon, että olemme saavuttaneet keskipitkän aikavälin huipun, ja se voi olla myös pitkän aikavälin huippu”, Faber ennustaa.

Faber ei usko että osakemarkkinat ovat samalla tavalla yliostetut kuten vuonna 1987, joten romahduksen vaaraa ei ole. Siitä huolimatta osakemarkkinoilla ei Faberin mukaan ole enää nousupotentiaalia.

Faber suosii tunnetusti kultaa sijoituskohteena. Hänen sijoitussalkustaan 25 prosenttia on sijoitettuna kultaan, 25 prosenttia osakkeisiin, 25 prosenttia yrityslainoihin ja loput 25 prosenttia kiinteistöihin.

Toinen pessimistinen talousguru, Nouriel Roubini eli ”Tohtori Tuho” kertoi Yahoo Finance –sivustolla uskovansa – ehkä hieman yllättäen – härkämarkkinoiden kasvuun.  Tosin näin tapahtuisi vain lyhyellä aikavälillä.

Roubini ei olisi Roubini jos hän ei maalailisi synkeitä näkymiä tulevaisuudesta. Vaikka lähitulevaisuudessa ei ongelmia olisikaan tiedossa, näkee Roubini jo kauempana horisontissa varallisuuskuplan vaaran. Professorin logiikka menee siten, että Yhdysvaltojen keskuspankki Fed ei uskalla lähteä kiristämään rahapolitiikkaa, koska se johtaisi suurin ongelmiin bondimarkkinoilla. Myös USA:n korkea työttömyys pakottaa Fedin jatkamaan kevyttä rahapolitiikkaa.

Mutta samalla Fedin löysä rahapolitiikka luo pohjaa varallisuusarvojen yliarvostukselle.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös