Indikaattorit

EK: Luottamusindikaattorit yhä alhaalla

Suomen talouden suhdannetilanne pysyy edelleen mollivoittoisena. Elinkeinoelämän keskusliiton maaliskuun luottamusindikaattorit osoittavat eniten laskua vähittäiskaupassa.

”Suhdannekuvassa ei tapahtunut suuria muutoksia maaliskuussa. Kaikki luottamusindikaattorit ovat edelleen pitkäaikaisen keskiarvonsa alapuolella. Rakentamisessa ja palveluissa maaliskuun lukemat olivat hieman edelliskuuta vahvempia, kun taas vähittäiskaupan luottamus painui jo varsin matalalle”, kertoo johtava ekonomisti Penna Urrila.

Maaliskuun yrityskyselyn mukaan tuotannon ja myynnin kasvun arvioidaan jäävän lähikuukausina hitaaksi kaikilla toimialoilla.

Teollisuuden luottamusindikaattori pysyi maaliskuussa ennallaan. Luottamus on yhä keskimääräistä heikompaa. Tuotannon arvioidaan silti kasvavan hieman. Maaliskuun saldoluku on -9, kun helmikuun tarkistettu lukema oli myös -9. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +3.

Rakentamisen luottamus elpyi maaliskuussa vähän, mutta luottamusindikaattori pysyi yhä matalalla tasolla. Luottamusindikaattorin uusin saldoluku on -22, kun helmikuun tarkistettu lukema oli -27. Indikaattori on selvästi pitkäaikaisen keskiarvonsa (-6) alapuolella.

Palvelujen luottamusindikaattori toipui vähän edelliskuun alamäestä. Myyntiodotukset ovat silti varsin varovaiset. Indikaattorin maaliskuun saldoluku on +4, kun se oli helmikuussa vielä 0 pisteessä. Luottamus on tuntuvasti pitkäaikaista keskiarvoa (+15) heikompaa.

Vähittäiskaupan luottamus heikkeni maaliskuussa, kun myynti taittui laskuun maaliskuussa. Sen arvioidaan silti kasvavan hieman seuraavan kolmen kuukauden aikana. Varastot kasvoivat hieman, ja ne ovat myös normaalitasoa suuremmat. Luottamusindikaattori laski -7 pisteeseen, kun edelliskuun lukema oli -3. Indikaattorin pitkäaikainen keskiarvo on 0.

Vähittäiskaupan suhdannekuvan muutos on ollut raju. Vielä vuoden 2012 alkupuolella vähittäiskaupan luottamusindikaattorin pisteluku oli lähes 20. Luottamuksen romahdus on ollut selvästi kovempaa kuin muilla sektoreilla.

Samaa suuntaa vähittäiskaupan hiipumisesta osoittavat myös Tilastokeskuksen uudet vähittäiskaupan ennakkotilastot. Tilastokeskuksen kaupan pikaennakon mukaan vähittäiskaupan myynti laski helmikuussa 0,8 prosenttia vuoden 2012 helmikuusta. Myynnin määrä, josta hintojen vaikutus on poistettu, laski samana aikana 1,9 prosenttia.

Lähde: www.ek.fi

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös