Makrotalous

Kyproksen talletussuojan murtaminen lisää talletuspaon riskiä

Kyproksen talletussuojan murtaminen on riskipeliä, sillä se saattaa käynnistää pahimmassa tapauksessa hallitsemattoman talletuspaon muissa Etelä-Euroopan kriisimaissa.

Kypros pääsi sopuun enintään 10 miljardin euron tukipaketista kansainvälisten lainoittajien kanssa. Maa saa tukea ennen kaikkea pankkisektorinsa pääomittamiseen.

Tukipaketin ehdot ovat kuitenkin kovat. Euroryhmä päätti viikonvaihteessa toteuttaa sijoittajavastuuta Kyproksen pankeissa, sillä tukipaketin ehdoksi euromaat panivat talletussuojan murtamisen. Kyproksen pankkien tallettajatkin laitetaan kantamaan vastuuta pankkien tappioista. Ehtojen mukaan yli 100 000 euron talletuksista kyproslaiset säästäjät joutuvat maksamaan 9,9 prosentin kertaveron. Alle sadantuhannen talletuksista vero on 6,75 prosenttia.

Euroopan unionissa sataatuhatta euroa pienemmät talletukset ovat talletussuojan piirissä – näin siis myös Suomessa.

Tallettajien laittaminen vastuuseen saattaa pahimmassa tapauksessa johtaa kuitenkin uusiin ongelmiin euroalueella. Nordea nimittäin arvioi aamukatsauksessaan, että tallettajien asettaminen vastuuseen kasvattaa epävarmuutta muissa ongelmamaissa, sillä Kyproksen tapaus voidaan tulkita ennakkotapaukseksi.

”Viesti Kyproksen sovusta on, että rahat kannattaa siirtää maasta pois, jos pankkisektorilla on ongelmia. Tämän pelätään aiheuttavan uutta epävarmuutta ja markkinaheiluntaa”, Nordea toteaa aamukatsauksessaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös